Woonzorgcentrum in Jette krijgt hulp van leger: 'Drie verplegers voor 71 bewoners'

TDN
© BRUZZ
08/04/2020
Ook in:
nl fr

Zes verpleegkundigen van de medische component van het Belgisch leger zijn ter ondersteuning naar een woonzorgcentrum in Jette gestuurd. Dat gebeurde op vraag van Iriscare, om het schrijnende tekort aan zorgpersoneel op te vangen.

In het private rusthuis Résidence Archambeau in de Levis Mirepoixlaan zorgen normaal een vijftigtal personeelsleden voor de bewoners. Maar bij een plaatsbezoek stelden vertegenwoordigers van Iriscare maandag vast dat er slechts drie verzorgers aanwezig waren. Zij moesten zich ontfermen over 71 rusthuisbewoners.

Directeur Morgane Daniel getuigt bij de RTBF over de schrijnende werkomstandigheden. “Sinds het begin van de crisis zijn hier al zeven coronadoden gevallen. Ik had geen andere keuze. De ene persoon na de andere wordt ziek of valt uit. Ik heb nog maar tien personeelsleden", aldus Daniel, die zich uiteindelijk richtte tot het leger.

'Alarm geslagen, maar niet geluisterd'

"De situatie werd echt ondraaglijk toen het gebrek aan beschermingsmateriaal zoals handgels en mondmaskers zich manifesteerde", gaat Daniel voort. "Rusthuizen zijn geen ziekenhuizen. De sector heeft van in het begin van de crisis alarm geslagen, maar niemand luisterde."

Sinds dinsdag staan zes verpleegkundigen van het Belgisch leger het zorgpersoneel in Résidence Archambeau bij. Ook in Lustin in de provincie Namen werden al legereenheden ingezet in een woonzorgcentrum.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Jette , Samenleving , Veiligheid , Résidence Archambeau , medische component van Belgische leger

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni