Wordt het Justitiepaleis een museum? (update)

© FM Brussel
19/07/2010
België doet morgen een oproep aan architecten uit de hele wereld om een nieuwe bestemming te bedenken voor het Justitiepaleis. Het is niet ondenkbaar dat de gerechtelijke diensten wegtrekken. De advocaten zien dat laatste niet zitten. [12 reacties]

Volgens De Standaard kan de herbestemming gepaard gaan met behoud van de rechtelijke functie, maar is het ook niet ondenkbaar dat die diensten wegtrekken. Op termijn zouden de strafrechtbanken en onderzoeksgerechten immers sowieso naar een beter beveiligd gebouw verhuizen. Welke herbestemming er voor het Justitiepaleis zou komen is nog geen uitgemaakte zaak.

De veiligheid van het gebouw staat al lang ter discussie. Er is de afgelopen jaren al enkele keren ingebroken. En vorig jaar was er nog een spectaculaire ontsnapping van enkele gangsters die voor de rechtbank moesten verschijnen.

Het Brusselse Justitiepaleis dateert van 1883 en was op het moment van zijn inhuldiging het grootste gebouw ter wereld. Van de 260.000 vierkante meter grondoppervlakte zijn er circa 60.000 bruikbare voor het gerecht of ondersteunende diensten. De rest bestaat vooral uit symboolruimte zoals wachtzalen, brede trappen en gangen.

'Justitiepaleis dwingt respect af voor justitie'
De Brusselse advocaten hielden recent nog actie voor het behoud van de rechtspraak in het paleis van architect Joseph Poelaert. Zij zien de internationale architectuurwedstrijd dan ook niet zitten. "De meerderheid van de advocaten, zowel Nederlands- als Franstalige, zijn tegen een verhuis," zegt Alex Tallon, stafhouder bij de balie. "Het Justitiepaleis heeft een symboolfunctie voor het gerecht in Brussel en het hele land. De architectuur bulkt van de symboliek en dwingt respect af voor justitie."

Tallon ziet ook stedenbouwkundige argumenten om de rechtsfunctie te behouden. "Men moet ook nadenken over de plaats van justitie in de stad. Het Poelaertplein is een justitieplein. De rechterlijke macht ligt zo in het verlengde van de wetgevende en uitvoerende macht. Als we verhuizen moet er een nieuw gebouw komen en dat zou nog meer geld opslorpen. Denk maar aan Antwerpen."

Volgens de stafhouder van de balie kan het Justitiepaleis wel degelijk veiliger worden. "Laat ons werk maken van een renovatie met visie en een masterplan," aldus Tallon. "De camera's zijn al een verbetering en we moeten nadenken over controle aan de ingangen. Het probleem van de veiligheid moet ook niet overroepen worden. Er is eerder een probleem van onderhoud. Het Justitiepaleis staat al jaren te verloederen. Dat is niet de verantwoordelijkheid van de minister van Justitie maar van de minister van Financiën (Didier Reynders, MR, red.)."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni