‘Would You React?’ verrast over succes antiseksismefilmpje

KVM
© BRUZZ
27/06/2016

Een filmpje over een vrouw die verbaal wordt lastiggevallen in een winkelcentrum in Anderlecht is al 500 000 keer bekeken. Vorige week zette het Brusselse collectief ‘Would You React?’ de video online. Het filmpje is een sociaal experiment dat uittest hoe mensen reageren als een vrouw publiekelijk wordt geïntimideerd. “We zijn blij verrast over de impact”, zegt Yves-Pascal Mukadi van ‘Would You React?’.

Het meest recente filmpje (waarin de hoofdrollen door acteurs worden gespeeld) van het collectief toont een vrouw op een roltrap in Westland shopping in Anderlecht. Twee mannen achter haar intimideren haar met seksistische uitspraken. Wanneer de vrouw niet ingaat op hun avances, wordt de toon agressiever. Pas na de achtste poging verdedigt een ouder koppel de vrouw. De meeste mensen negeren het incident.

“We merken dat bij experimenten waar er fysieke agressie is, mensen sneller reageren. Als het bij verbaal geweld blijft wachten ze liever af.” Zegt Yves-Pascal Mukadi. “Dat is eigenlijk best choquerend. Ik denk dat het filmpje daarom zoveel bekeken wordt.“

Het collectief zet sinds 2014 regelmatig filmpjes online. Altijd volgens hetzelfde concept: Acteurs spelen een situatie na en wachten reacties van omstaanders af. Yves-Pascal Mukadi startte het initiatief 2 jaar geleden samen met een vriend op.

“We werken allebei in de buurt van de Nieuwstraat we reageren zelf snel wanneer er iets misloopt”, legt Yves-Pascal uit. “Een handtassendiefstal of iemand die struikelt, wij snellen regelmatig ter hulp maar merkten dat we vaak de enige waren. Vandaar het idee om mensen te sensibiliseren via filmpjes.” Na de gefilmde experimenten laat ‘Would You React?’ altijd een deskundige aan het woord. “We hopen echt dat mensen aan de hand van onze video’s leren om meer betrokken te zijn.”

Na 2 jaar heeft het collectief al 20 filmpjes op hun volgers losgelaten maar nog nooit scoorde een filmpje op korte tijd zo goed. “Meestal zitten we rond de 100 000 kijkers. Nu zijn het er al 500 000 op amper een week tijd. Dat wil zeggen dat het iets is wat veel mensen aanspreekt.”

Hieronder zie je het sociale experiment van de lastiggevallen vrouw in het winkelcentrum. De volgende video van 'Would You React?' komt binnenkort online en gaat verder op geweld tegen vrouwen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie