| Actie Youth for Climate op het Muntplein.

Youth for Climate houdt flashmob voor het klimaat aan Muntplein

© Belga
03/03/2023

De milieubeweging Youth for Climate heeft vrijdag een manifestatie georganiseerd op het Muntplein in Brussel, om een einde aan de financiering voor fossiele energie te eisen. De actie kadert in de mondiale staking voor het klimaat, georganiseerd door de beweging Fridays For Future.

Een honderdtal mensen was ter plaatse, stelde nieuwsagentschap Belga vast. Verschillende verenigingen en bewegingen namen deel aan de actie. De activisten hadden plakkaten en spandoeken bij om hun boodschap kracht bij te zetten.

Volgens de activisten wijdt België jaarlijks 13 miljard euro aan fossiele brandstoffen. Volgens Youth For Climate kampten de Belgische landbouwers met vijf droogteperiodes de afgelopen zes jaar, wat zich normaal maar elke 20 tot 50 jaar zou voordien.

Onleefbaar

De activisten hekelen een financiering die bijdraagt tot de vernietiging van ecosystemen en de opwarming van de planeet. In België sterven steeds meer mensen aan de gevolgen van hittegolven. Ook dreigen verschillende gebieden over de wereld onleefbaar te worden tegen het einde van de eeuw, aldus de activisten.

Ze hekelen ook dat de meest kwetsbare gemeenschappen ter wereld een hoge prijs betalen voor de klimaatverandering, terwijl ze er de minste verantwoordelijkheid voor dragen. "Het enige verstandige is om de handrem aan te trekken", aldus Youth For Climate. Die zegt te eisen dat "de Belgische regering stopt met fossiele brandstoffen te subsidiëren". "Voor klimaatgerechtigheid moeten we de invloed van bedrijven, banken en verzekeraars van fossiele brandstoffen breken", klinkt het.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni