Yvon Englert verkozen tot nieuwe rector ULB

De 60-jarige Yvon Englert is uitgeroepen tot de nieuwe rector van de Brusselse universiteit ULB (Université libre de Bruxelles). Englert is de neef van Nobelprijswinnaar en natuurkundige François Englert. Hij haalde 62 procent van de uitgebrachte stemmen tijdens de rectorverkiezing.

Dat maakte ULB-woordvoerder Nicolas Dassonville woensdag bekend na de telling van de stemmen.

Englert wordt nu de 66e rector van de ULB en volgt Didier Viviers op, die twee opeenvolgende mandaten bekleedde. Op 14 september start Englert aan zijn mandaat van vier jaar, dat één keer kan worden hernieuwd.

Van de ongeveer 1.750 professoren van het academisch korps nam 64 procent deel aan de stemming. Om de stemming geldig te maken, moest een derde van de stemgerechtigden een stem uitbrengen. Yvon Englert haalde het met 62 procent van de uitgebrachte stemmen. De enige tegenkandidaat, de 50-jarige professor chemie François Reniers, heeft nu zes dagen de tijd om eventueel in beroep te gaan.

Englert, gespecialiseerd in de medisch begeleide voortplanting, is ook sterk betrokken in het debat over de beperking van de toegang tot de studies geneeskunde en de Riziv-quota's. De ULB is na de UCL (Université catholique de Louvain) de grootste Franstalige universiteit van het land en telt 26.000 studenten en 5.000 personeelsleden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?