Zadeldieven teisteren oBike

© Eric Laureys via Twitter

De deelfietsen van oBike krijgen binnenkort een zadelslot. Het deelfietsbedrijf hoopt ermee de toename in zadeldiefstallen tegen te gaan. 'We krijgen meer klachten dan verwacht.'

Bij oBike kregen ze vandaag telefoon van de politie van Grimbergen. Agenten hadden een verweesde gele fiets met vernield slot gevonden. Of ze die kwamen ophalen?

Gestolen zadels, kapotte spatborden, vernielde sloten. De 500 Brusselse oBikes krijgen het sinds de lancering september hard te verduren. Harder dan elders in Europa, geeft Hugo Yu aan, woordvoerder van het deelfietsbedrijf dat ook in Zürich, München en Londen actief is. Almaar meer krijgt het bedrijf volgens hem klachten binnen over vandalisme aan de Brusselse deelfietsen.

Vooral de fietsen zonder zadel vallen de laatste tijd erg op in het straatbeeld. Om dat euvel tegen te gaan, plaatst het bedrijf nu zadelsloten op de fietsen. Die moeten het onmogelijk maken om de zadels te ontvreemden. Binnen dit en een maand wil oBike alle Brusselse fietsen zadelsafe maken. 

Ook tegen andere beschadigingen wil het bedrijf ageren. "Vele gebruikers geven nu al aan wanneer er iets aan een fiets scheelt, en we krijgen ook regelmatig telefoontjes of Facebookberichten over gevandaliseerde fietsen. Maar via campagnes op sociale media willen we voor nog meer sociale controle ijveren."

© RDB via Het Nieuwsblad

Geen uitbreiding
Hoewel oBike om "concurrentiële en strategische" redenen spaarzaam wil zijn met cijfers, meent Yu dat de werking en financiële slagkracht van oBike door het toegenomen vandalisme niet in het gedrang komt. "Fietsonderhoud is onze grootste kost en er is meer vandalisme dan we hadden verwacht. Maar we kunnen dat opvangen."

Hoewel er contacten zijn met andere Brusselse deelgemeenten is oBike niet meteen van plan haar fietsenvloot uit te breiden. De fiets in Grimbergen, tot slot, werd inmiddels door oBike afgehaald en door het onderhoudsteam klaargemaakt om opnieuw het Brusselse verkeer te trotseren.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over

Nieuws uit Brussel in je mailbox?