Zakenman betaalt boetes boerkadraagsters

© tvbrussel
De Franse zakenman Rachid Nekkaz betaalt de boetes van twee Brusselse minderjarige meisjes die in boerka op straat liepen. “In een democratie moet iedereen kunnen dragen wat hij wil.”

Zakenman Rachid Nekkaz betaalde al eerder in zijn thuisland Frankrijk de boetes van boerkadraagsters. Daarvoor richtte hij zelfs een vereniging op. Die beschikt over een budget van 1 miljoen euro.

Daarom werd hij gecontacteerd door twee Brusselse meisjes van 16 en 17 jaar. Ze liepen een boete van 50 euro op nadat ze in boerka op straat waren gekomen. Vandaag is Nekkaz in Brussel om de boete te betalen.

Nekkaz is zelf naar eigen zeggen geen voorstander van de boerka, maar kant zich wel tegen een verbod. "De vereniging wil vechten tegen elke wet die de individuele vrijheid aantast," zegt hij. "We zullen alle boetes betalen van vrouwen die vrijwillig de nikab dragen."

Hij overweegt verder om een klacht in te dienen tegen de Belgische en de Franse staat bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens.

Sinds 23 juli is het in België verboden om kleding te dragen die het gezicht geheel of gedeeltelijk bedekt. Met het verbod werden vooral de boerka en de nikab (die enkel de ogen vrijlaat) geviseerd. Ook in Frankrijk geldt sinds april een boerkaverbod.

Nekkaz is overigens ook politiek actief. Hij wil graag de socialistische presidentskandidaat worden bij de volgende verkiezingen in Frankrijk.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?