Zeldzame plataantijger ontdekt in Brussel

Begin maart zijn in de Vijfhoek plataantijgers gespot. De bizarre insecten waren al jaren niet meer opgemerkt in ons land. “Brussel is vaak een pionier voor exoten.”

Plataantijgers - corythucha ciliata voor de liefhebbers - leven normaalgezien in warmere oorden dan België. In Zuid-Frankrijk voelen de doorzichtige en kunstig gevormde insecten zich bijvoorbeeld zo goed dat ze er een ware plaag vormen voor het platanenbestand.

Begin maart merkten hobbywaarnemers nu exemplaren op aan de Nieuwe Graanmarkt en aan de Anderlechtsepoort.

"Het is de eerste waarneming in België sinds 2007 en de allereerste op waarnemingen.be", legt Bart Hanssens van Natuurpunt uit. "Op 8 miljoen waarnemingen wil dat toch iets zeggen."

Stadsklimaat
Dat de insecten, die behoren tot de familie van de wantsen, uitgerekend in het centrum van Brussel opduiken, verrast Hanssens niet. "Brussel is wel vaker pionier voor exoten, die met transporten uit het buitenland meekomen. Daarnaast is het stadsklimaat ook wat milder dan de temperaturen op het platteland."

Of de plataantijger een bedreiging wordt voor de stadsbomen, moet nog blijken. "Alles hangt ervan af hoe snel de wants zich verspreidt. In een warm klimaat zoals dat van de Middellandse Zee gaat dat erg snel, hier is het afwachten."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?