Zes jaar na de aanslagen: De Croo woont plechtigheid aan herdenkingsmonument bij

© Belgaimage
| Ook vorig jaar vond een herdenkingsplechtigheid plaats

Zes jaar na de aanslagen in Brussel vindt dinsdag een herdenkingsplechtigheid plaats aan het herdenkingsmonument voor terreurslachtoffers in de Wetstraat. Premier Alexander De Croo (Open VLD) legt er samen met vertegenwoordigers van slachtofferorganisaties en de CEO's van Brussels Airport en de MIVB kransen neer.

Op 22 maart 2016 werd België opgeschrikt door bloedige aanslagen. Om 7.58 uur bliezen twee zelfmoordterroristen zichzelf op in de vertrekhal van Brussels Airport. Een tiental kilometer van de luchthaven ontplofte om 9.11 uur nog een bom in het Brusselse metrostation Maalbeek. De balans was zwaar: 32 doden en meer dan 340 gewonden.

Net zoals de voorbije jaren wordt die bewuste dag op 22 maart herdacht. Dit jaar blijven de officiële plechtigheden beperkt tot die aan het herdenkingsmonument. De voorbije jaren vonden er telkens ook ceremonies in de luchthaven van Zaventem en het metrostation Maalbeek plaats. Op die plekken zal ook dit jaar op het moment van de ontploffingen een minuut stilte in acht worden genomen.

De CEO's van Brussels Airport, Arnaud Feist, en de Brusselse openbaarvervoermaatschappij MIVB, Brieuc de Meeûs, nemen dinsdag wel deel aan het bezinningsmoment in de Wetstraat, dat om 10.30 uur van start gaat. Ze leggen er samen met premier De Croo en vertegenwoordigers van de slachtofferorganisaties Life4Brussels en V-Europe kransen neer. Daarna volgt een minuut stilte, waarna het Belgische en het Europese volkslied zullen klinken.

Met de plechtigheid worden overigens niet alleen de slachtoffers van 22 maart 2016 herdacht, maar alle slachtoffers van terreuraanslagen in ons land en alle Belgische terreurslachtoffers van aanslagen in het buitenland.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?