Zes maanden cel gevraagd voor reiziger die vervalste PCR-test voorlegde op luchthaven

© Photo News
| Het coronatestcentrum op de luchthaven van Zaventem.
© Photo News
| Het coronatestcentrum op de luchthaven van Zaventem.

Het parket Halle-Vilvoorde heeft maandag een gevangenisstraf van zes maanden gevorderd tegen een man die op de luchthaven Brussels Airport was tegengehouden nadat hij met een vervalste PCR-test naar het buitenland wilde reizen. Tussen 25 april en 20 mei werden op de luchthaven 307 mensen betrapt met een dergelijke vervalste PCR-test.

Reizen naar het buitenland is sinds 19 april weer mogelijk, maar bij terugkeer moet de reiziger een Passagier Lokalisatie Formulier invullen. Om misbruiken tegen te gaan, heeft het College van procureurs-generaal richtlijnen uitgevaardigd over de vervolging van personen die dergelijke PLF's of attesten over COVID-tests vervalsen.

Minnelijke schikking van 750 euro

Concreet voorzien die dat personen die dergelijke valse documenten aanmaken of gebruiken onmiddellijk gedagvaard worden voor de correctionele rechtbank. Parketten kunnen er wel voor kiezen eerst nog een minnelijke schikking van 750 euro voor te stellen. Dat laatste is wat het parket Halle-Vilvoorde besloten heeft te doen voor de mensen die via Brussels Airport reizen, zo meldde procureur Ine Van Wymersch al op 27 april.

De man die maandag terechtstond, had zich op de luchthaven aangeboden met de resultaten van een PCR-test waaruit moest blijken dat hij negatief had getest op het coronavirus. Nazicht leerde echter dat het om een vervalste test ging, waarna de man snel bekende dat een vriend van hem een dergelijke test had afgelegd en hij nu dat document probeerde te gebruiken om naar het buitenland te reizen.

De man kreeg een minnelijke schikking voorgesteld maar betaalde die niet, waarop het parket hem dagvaardde. Ook voor de rechtbank kwam hij echter niet opdagen. Het vonnis valt op 22 juni.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?