© Bogdan & Van Broeck

Ziekenhuis wordt woontoren aan Arduinkaai

LV
© brusselnieuws.be
10/07/2015

Het gebouw van de ULB-Polyclinique du Lothier vlakbij de Koninklijke Vlaamse Schouwburg (KVS) wordt omgebouwd tot een woontoren. Binnen hetzelfde project komen er ook nieuwe woningen in de Vaartstraat. Daarvoor zou de striptekening van FC De Kampioenen moeten wijken.

Ontwikkelaar Besix RED gaat zo'n 120 woningen realiseren tussen de Arduinkaai en de Vaartstraat. De meeste moeten komen in de ondertussen verlaten ziekenhuistoren. Die wordt grondig gerenoveerd volgens plannen uitgetekend door het Brusselse architectenbureau Bogdan & Van Broeck. Daarnaast zou er een nieuwbouw met vier verdiepingen komen langs de Vaartstraat.

Door die nieuwbouw verdwijnt de wachtgevel waar nu een stripmuur van FC De Kampioenen prijkt. Enkele buurtbewoners zijn ongerust dat de stripmuur niet elders wordt gecompenseerd. Dat bleek tijdens de overlegcommissie.

Andere aanwezigen uitten bezwaar tegen het plan om de toren met twee verdiepingen te verhogen (van veertien naar zestien bouwlagen). Zij vrezen extra schaduw. Dat argument is echter verworpen omdat de impact minimaal zou zijn, zeker omdat de Arduinkaai/Hooikaai erg breed is. Bovendien zal de keuze voor een witte gevelbekleding het gebouw minder prominent maken en beter integreren in de wijk, meent de commissie.

De betrokken instanties volgden wel de vrees voor een te grote verdichting. De promotor vroeg aanvankelijk toelating voor 170 woningen. Op aandringen van de commissie wordt dat nu teruggeschroefd tot om en bij de 120. Aan de bouwvolumes verandert niets. Het aantal flats en studio's is gewoon verminderd ten voordele van extra appartementen met meerdere kamers.

Leefmilieu Brussel uitte bezwaar dat amper 50 parkeerplaatsen zijn gepland. De milieuadministratie vreest daarom een verhoging van de parkeerdruk in de buurt.

Besix RED wenst geen commentaar te geven over het project voor de bouwvergunning is afgeleverd. Het officieel groen licht wordt deze zomer verwacht.

© Bogdan & Van Broeck
© Bogdan & Van Broeck
© Bogdan & Van Broeck

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie