Zo'n 10.000 mensen krijgen in 2018 beschermingsstatuut

© PhotoNews
| Mensen die asiel willen aanvragen kunnen terecht in het Klein Kasteeltje, daarna behandelt het CGVS hun dossier.

Het Commissariaat-Generaal voor de Vluchtelingen en de Staatslozen (CGVS) heeft vorig jaar van meer dan 10.000 mensen die asiel hadden aangevraagd geoordeeld dat ze daadwerkelijk bescherming nodig hadden. Dat blijkt uit de cijfers die het CGVS vrijdag bekendmaakte.

Het CGVS nam in 2018 16.545 beslissingen voor 21.159 personen die asiel vroegen. In 49,1 procent van de eindbeslissingen oordeelde het commissariaat dat de verzoeker daadwerkelijk bescherming nodig had. Het gaat in totaal om 10.483 personen, inclusief minderjarige kinderen die hun ouders vergezellen.

Zo'n 40 procent van de beslissingen waren beslissingen tot erkenning van de vluchtelingenstatus. Deze status wordt toegekend aan personen die hun herkomstland hebben verlaten omdat ze, vervolging vrezen omwille van hun nationaliteit, ras, religie, politieke overtuiging of het behoren tot een bepaalde sociale groep.

Tien procent van de beslissingen waren beslissingen tot toekenning van de subsidiaire beschermingsstatus aan personen die in geval van terugkeer naar hun land van herkomst een reëel risico op ernstige schade lopen.

Eind 2018 bestond de werkvoorraad op het CGVS uit 5.015 dossiers. Ondanks de sterke stijging van het aantal verzoeken in de tweede helft van het jaar blijft de achterstand op het CGVS dus nog relatief beperkt.

"Maar er moet voor de komende maanden rekening gehouden worden met een sterke toename van de doorstroming van dossiers vanuit de DVZ. Dit zal leiden tot een stijging van de werkvoorraad op het CGVS. Om te voorkomen dat er opnieuw voor langere tijd een achterstand ontstaat, zal het CGVS bijkomende middelen nodig hebben", klinkt het in een mededeling.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?