Zone Zuid gaat voor proximité

Jelle Couder
© Brussel Deze Week
23/12/2009
De fel geplaagde politiezone Zuid (Anderlecht, Sint-Gillis en Vorst) maakte de balans van het woelige jaar 2009 op. Ondanks haar problemen kan de zone positieve cijfers en een nieuwe structuur voorleggen. In 2010 wordt de wijkwerking uitgebreid. De drie burgemeesters van het politiecollege zijn echter niet te vinden voor een eengemaakte politiezone.

Volgens de cijfers van de zone daalde de straatcriminaliteit, een van de prioriteiten, met 6 procent ten opzichte van vorig jaar. De gauwdiefstal werd echter niet opgenomen in de cijfers. Het aantal sackjackings ging zelfs met 36 procent naar beneden. Daartegenover staat wel dat vandalisme en diefstallen van voertuigen (inclusief fietsen en brommers, red.) elk met meer dan 10 procent toenamen.

Bovendien blijft de zone onderbemand. Met 703 effectieven blijft ze onder de minimumbezetting. Ze kan wel rekenen op veertig gedetacheerden van de federale politie, maar die worden beschouwd als minder inzetbaar dan de eigen mensen wegens hun gebrekkige kennis van het terrein.

Het korps wordt uitgedund door een aantal specifieke opdrachten. Het vervoer van gevangenen kost het equivalent van bijna twintig voltijdse jobs. Het toezicht bij de voetbalwedstrijden van RSC Anderlecht en Union Saint-Gilloise eist dan weer ongeveer tien agenten op.

Terugkeer van de wijkagent

De nieuwe korpschef van de zone, Alphonse Peeters, kon ook een nieuwe organisatiestructuur op tafel leggen. De politieagenten van zone Zuid lagen de afgelopen jaren al meermaals onder vuur.

Recentelijk nog werden agenten van het korps beschuldigd van wreedheden toen ze tijdens een cipiersstaking het toezicht over de gevangenis van Vorst overnamen.In 2008 werden agenten ook beticht van corruptie en het verhandelen van in beslag genomen drugs.

Korpschef Peeters hoopt zulke toestanden nu achter zich te laten met de reorganisatie. Zo wordt de dienst Financiën en Logistiek geherstructureerd.

Proximité

Een sleutelwoord in de toekomstvisie van de politiezone is wat ze in het Frans zo mooi proximité noemen. Of nabijheid, de draak van een vertaling moet u erbij nemen.

Op dit moment is er al een proefproject aan de gang in de wijk Wielemans in Vorst. Drie agenten worden aan de wijk toegewezen met de specifieke opdracht het contact met de bewoners te herstellen en eventuele conflicten vroegtijdig op te sporen.

Het project betekent dus een terugkeer naar de wijkagent van het verleden. Volgens Peeters kwamen er al tal van positieve reacties binnen, vooral van de plaatselijke handelaars.

Het proefproject wordt volgend jaar dan ook uitgebreid naar de andere gemeenten van de politiezone. In Anderlecht is de wijk Kuregem de hoofdkandidaat, voor Sint-Gillis ligt de Zuidwijk in eerste positie. Al moet de definitieve beslissing nog genomen worden.

'Eengemaakte zone is vergissing'

De burgemeesters van politiezone Zuid zijn niet gewonnen voor het idee van een grote eengemaakte Brusselse politiezone. Volgens hen ligt de toekomst van de politie in wijkwerking en staat een grote Brusselse politiezone haaks op dat idee. Dat terwijl die zone een belangrijke eis is van de Vlaamse partijen in de hoofdstad.

Martine Wille (PS, Sint-Gillis), Magda De Galan (PS, Vorst) en Gaëtan Van Goïdsenhoven (MR, Anderlecht) klonken opvallend unisono. De Galan: "De politiehervorming ligt nu tien jaar achter ons en in onze zone beginnen de zaken nu pas echt vlot te lopen. De grens tussen de gemeenten ten zuiden en ten noorden van het kanaal moest eerst nog uit de hoofden van de politieagenten. Nu al een nieuwe hervorming op poten zetten zou te snel zijn."

Burgemeester Wille wees op het effect van een eenheidspolitie. "Een eengemaakte zone betekent de val van de police de proximité . Het concept van nabijheid is volgens mij niet verenigbaar met één grote zone."

Ook Van Goidsenhoven trad zijn collega's bij. "Een grote zone zou een vergissing zijn. Nabijheid is noodzakelijk voor de politie van de toekomst, een eengemaakte zone staat haaks op dat idee." Als de Vlaamse partijen hun eis voor een grote politiezone bewaarheid willen zien, zullen ze heel wat koudwatervrees aan Franstalige kant moeten overwinnen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht , Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni