Zone Zuid zet test tasers on hold

© cea + via Flickr
|

De politiezone Brussel Zuid zet z'n deelname aan het proefproject met tasers on hold. “Volgens het politiecollege ontbreekt er een wettelijk kader”, zegt korpschef Patrick Evenepoel aan BRUZZ.

Het politiecollege bestaat uit de drie burgemeesters van de betrokken gemeenten, te weten Vorst, Anderlecht en Sint-Gillis. Zij sturen samen de politiezone Brussel Zuid aan. “Die burgemeesters treden nu de argumenten van de vakbonden bij”, zegt Patrick Evenepoel, korpschef van de zone Zuid. “Die zeggen dat er een wettelijk kader ontbreekt.”

Daardoor valt één van de veertien politiezones die deelnemen aan het proefproject uit. 

'Agenten niet beschermd'

Het stroomstootwapen valt nu onder de categorie andere wapens. Maar volgens de bonden moet het stroomstootwapen expliciet in de wet vermeld worden. Pas dan zijn de agenten beschermd tegen vervolging. Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) ziet dat anders, en vindt een wetswijziging niet nodig. 

“Wij willen geen inhoudelijke uitspraak doen over deze juridische kwestie, maar kunnen evenmin riskeren dat een van onze agenten vervolgd wordt als die het wapen gebruikt”, aldus Evenepoel.

Daarnaast is er de kostprijs. “Wij moeten die tasers betalen, zonder dat we weten of we ze na het proefproject nog mogen gebruiken”, zegt Evenepoel. “Om die redenen zetten wij onze deelname aan het proefproject on hold.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?