Het Zoniënwoud krijgt de komende jaren een ander uitzicht. Er zullen allerlei boomsoorten bijkomen. De beuken zijn te kwetsbaar geworden door de opwarming van de aarde. Dat blijkt uit een studie die Leefmilieu Brussel liet uitvoeren.

Het gaat niet goed met de beuken in het Zoniënwoud. Maar liefst 65 procent van de soorten is een beuk, wat het bos de bijnaam Beukenkathedraal opleverde.

Maar veel bomen zijn ziek door ouderdom, de meeste zijn al 200 jaar oud. De bomen lijden ook onder de steeds langere periodes van droogte door de klimaatsverandering.

De stervende bomen brengen ook de veiligheid de E411 en de Ring rond Brussel komt daardoor in het gevaar.

De nieuwe bomen moeten de toekomst van het Zoniënwoud verzekeren. Het gaat om de wintereik, de haagbeuk, de berk, de lork, de den, de linde, de Amerikaanse eik, de robinia en de tamme kastanje.

Voor Brussels milieuminister Evelyne Huytebroeck (Ecolo) is de maatregel nodig om te vermijden dat het Zoniënwoud verdwijnt.

"Als we niets doen, is er tegen 2100 geen Zoniënwoud meer. Daarom moeten we nu bomen planten. Over twintig jaar krijgen we al het resultaat," zegt Huytebroeck.

Het beheerplan van 2003 werd daarom grondig herbeken en aangepast. Bij de nieuwe plannen voor het Zoniënwoud zal het Brussels Gewest samenwerken met het Waals en het Vlaams Gewest.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni