Zoon van Brussels parlementslid geweigerd door de VS

© BRUZZ
02/02/2017
Ook in:
nl fr

De zoon van Brussels parlementslid Khadija Zamouri (Open VLD) werd geweigerd door de VS. Hij zou met vier vrienden afreizen naar Los Angeles, maar zijn elektronisch visum werd ingetrokken. En dat terwijl hij een Belgisch paspoort heeft, en in België is geboren.

Zamouri’s zoon zou met een stel vrienden naar Los Angeles vliegen na zijn studie aan de VUB. Hij en zijn vrienden, die ook Arabisch klinkende namen hebben, kregen geen elektronische visum (Electronic System for Travel Authorisation). Zamouri stelt in De Standaard dat dat wellicht komt doordat haar zoon is opgegroeid in Koekelberg, vlak naast Molenbeek. Ook kan het zijn dat het komt doordat hij eerst ‘nee’ invulde toen hij zijn sociale mediagegevens moest invullen voor zijn elektronische visum.

Het is niet de eerste keer dat een Brusselaar wordt geweigerd in de Verenigde Staten. Eerder deze week werd de toegang geweigerd voor taekwondoka's Si Mohamed Ketbi, Mourad Laachraoui en hun coach Abdelkhalak Mkadmi die op weg waren naar de US Open.

De atleten werden al geweigerd vóór de Amerikaanse president Trump het omstreden inreisverbod in de VS invoerde. De drie hebben geen roots in één van de landen waarvoor Trump een reisverbod instelde: Iran, Irak, Jemen, Libië, Syrië, Somalië en Soedan. Wel is Mourad Laachraoui de broer van Najim, één van de zelfmoordterroristen die zichzelf op 22 maart 2016 opbliezen in de luchthaven van Zaventem.

Khadija Zamouri vraagt donderdag in het Brussels parlement aan minister-president Rudi Vervoort (PS) hoeveel Brusselaars al zijn geweigerd naar de VS, hoe de overheid hierop gaat reageren, en welke kosten gedekt kunnen worden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie