Zorgt warm weer voor meer woninginbraken? ‘Mensen vergeten om hun ramen goed te sluiten’

© PhotoNews
| (archiefbeeld)

De politiezones Brussel Hoofdstad-Elsene en Brussel Noord stellen een toename van het aantal woninginbraken vast in de maand juli. Die stijging is mogelijk deels veroorzaakt door het warme weer. “Mensen vergeten soms om hun ramen goed te sluiten, wat het voor inbrekers gemakkelijker kan maken om woningen binnen te dringen.”

De voorbije twee maanden registreerde de politiezone Brussel Noord (Evere, Schaarbeek, Sint-Joost-ten-Node) opvallend meer woninginbraken. Tussen 1 en 9 augustus telde de politiezone al 41 feiten, bijna evenveel als in de hele maand augustus in 2020. Toen ging het om 44 woninginbraken. In juli dit jaar werden liefst 94 woninginbraken gerapporteerd, tegenover 77 in juli 2021, 68 in 2020 en 69 woningdiefstallen in 2019.

Volgens de politiezone Brussel Noord is er een verband met het warmere weer deze zomer. “Deze toename kan te wijten zijn aan de temperatuurstijging die we momenteel kennen,” zegt politiewoordvoerster Lorraine Debor. “Mensen vergeten soms om hun ramen goed te sluiten, wat het voor inbrekers gemakkelijker kan maken om woningen binnen te dringen."

Corona

Niet alleen in Evere, Schaarbeek en Sint-Joost werden vorige maand meer inbraken geteld. Ook in Brussel-Stad en Elsene was er een toename. "Tijdens de maand juli 2022 werden er in onze politiezone in totaal 270 inbraken vastgesteld in zowel woningen als bedrijven,” zegt woordvoerder van de politiezone Brussel Hoofdstad-Elsene Robin De Becker. “Dat aantal lag hoger dan in juli 2021 en juli 2020.” Toen werden er respectievelijk 205 en 214 inbraken geteld. In juli 2019 waren er wel nog meer inbraken dan dit jaar, met toen 299 geregistreerde feiten.

Ook hier ziet de politie een deel van de verklaring in het warme weer. “Vorig jaar was het weer in juli immers slecht waardoor de mensen meer geneigd waren om thuis te blijven. Dat in tegenstelling tot de zonnige julimaand van dit jaar waarbij toch veel mensen de woning verlaten,” aldus De Becker.

Daarnaast is het ook mogelijk dat de coronacrisis een rol speelt. Dat er minder inbraken waren in 2020 hoeft niet helemaal te verwonderen, want mensen bleven toen vaker thuis. “De voorbije twee jaar werd er tijdens de maand juli nog volop ingezet op telewerk waardoor de meeste werknemers van thuis uit werkten en het de inbrekers moeilijker werd gemaakt.”

Politiezone Evere-Schaarbeek-Sint-Joost-ten-Node: wagenpark

Ook de politiezone Brussel-West (Ganshoren, Jette, Koekelberg, Sint-Agatha-Berchem, Sint-Jans-Molenbeek) stelt vast dat er in juli dit jaar meer inbraken waren dan de voorbije twee jaren, maar wijst op een corona-effect. "In juli 2020 en 2021 waren allerlei coronamaatregelen van kracht, zoals de avondklok, beperkingen inzage reizen en het opgelegde sluitingsuur voor de horeca," zegt Cécile Kruczynski van de politiezone Brussel-West. "Mensen waren vaker thuis, wat woninginbraken bemoeilijkte."

In juli 2020 telde de politiezone 86 woninginbraken, in juli 2021 waren er 86 gelijkaardige feiten. In 2019, het jaar voor de coronacrisis bij ons begon, ging het 114 inbraken. "Als we vergelijken met 2019, een representatief jaar, merken we een daling van de woninginbraken met zes procent in juli 2022."

Politieadvies: 'Ramen sluiten'

Ondanks de hoge temperaturen raadt de politie aan om de ramen altijd te sluiten wanneer iemand de woning verlaat. Waar mogelijk raadt de politie ook aan om de rolluiken te laten zakken als een raam openstaat. "Wij herinneren de mensen eraan dat ze hun ramen goed moeten sluiten wanneer ze afwezig zijn, zelfs al is het maar voor even," aldus Lorraine Debor van de politiezone Brussel Noord.

"Ramen op kiepstand vormen eveneens een kwetsbaar element voor woningen. Wij raden aan om deze te sluiten wanneer mensen afwezig zijn.”

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?