Zorgverleners centraal op alternatieve Nationale Feestdag

© Facebook (BeMonarchie)

Dit jaar op de nationale feestdag geen feest in het Brusselse Warandepark, geen vuurwerk en geen publiek. Het Te Deum gaat wel door en in plaats van het traditionele defilé komt er een alternatieve ceremonie op het Paleizenplein. De zorgverleners krijgen er een centrale plaats voor hun inzet tijdens de coronacrisis.

Minister van Veiligheid & Binnenlandse Zaken Pieter De Crem stelde vrijdag het aangepaste en afgeslankte programma voor. Een volksverhuizing van 300.000 mensen naar de hoofdstad zit er dit jaar niet in op de nationale feestdag, want massa-evenementen zijn nog steeds verboden door de Nationale Veiligheidsraad.

Dinsdag 21 juli begint om 10 uur een nationaal herdenkingsmoment. In heel België wordt dan drie minuten stilte gehouden als eerbetoon aan alle mensen die in de afgelopen maanden overleden aan COVID-19. Het traditionele Te Deum in de Sint-Michiels en Sint-Goedelekathedraal gaat wel door en wordt bijgewoond door de koninklijke familie. Het aantal aanwezigen is omwille van de hygiënemaatregelen wel teruggeschroefd van 600 naar 200.

Om 14 uur beginnen de plechtigheden op het Paleizenplein. De luchtmacht zal een beperkt luchtdefilé houden om de 75ste verjaardag van de bevrijding na de Tweede Wereldoorlog te herdenken. Zowel de veerkracht van het Belgische volk na WOII als de veerkracht van het Belgische volk tijdens de coronacrisis, worden in de verf gezet. Oud-strijders zullen er ook een charter overhandigen aan enkele jongeren om de herinnering aan de bevrijding levende te houden. Iets voor 15 uur volgt nog een slotoptreden op het Paleizenplein.

Maximaal 200 genodigden zullen op de tribunes aan het Koninklijk Paleis mogen zitten. Onder die genodigden zullen zich vooral 'helden' uit alle takken van de samenleving bevinden, voor hun strijd tegen COVID-19 de afgelopen maanden. Het publiek wordt nadrukkelijk gevraagd om thuis te blijven en de ceremonie op televisie te volgen via de zenders Eén en La Une.

"De voorbije maanden hebben burgers uit de gehele samenleving een enorme solidariteit getoond om COVID-19 te bestrijden. Ik vind het belangrijk deze nationale feestdag aan te wenden om op een waardige en plechtige manier stil te staan bij de eendracht die onze inwoners de voorbije maanden hebben getoond", stelt minister De Crem.

Tenslotte vinden er in het kader van de federale campagne 'België, eigenzinnig fenomenaal' op 21 juli in vijf steden (Brussel, Luik, Oostende, Dinant en Antwerpen) enkele optredens plaats, maar ook hier zonder publiek. De optredens van onder meer Scala & Kolacny Brothers, Ozark Henry, Daan, Salvatore Adamo, Henri PFR, Blackwave en Baloji worden vanaf 14 uur live uitgezonden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?