Zwaarbewolkte zondag met smeltende sneeuw en kans op ijzel

© Belga
03/12/2023

Het is zondagnamiddag zwaarbewolkt met lichte sneeuwval of smeltende sneeuw vanaf het zuidwesten. In het westen is er kans op ijzel. De maxima schommelen van -2 tot +2 graden, meldt het KMI. In het hele land, behalve in de provincie Luxemburg, geldt code geel voor gladheid.

In de loop van de namiddag trekt een neerslagzone met (smeltende) sneeuw vanuit het westen van het land in de richting van Nederland en Duitsland. 's Avonds gaat die zone traag naar het noordoosten. Er valt daarbij nog enige tijd sneeuw of smeltende sneeuw, eventueel gevolgd door aanvriezende regen. Het wordt daarna overwegend droog, maar het blijft zwaarbewolkt. De aanhoudende wind zorgt ervoor dat er niet zo snel ijsplekken gevormd worden.

Tijdens het tweede deel van de nacht bereikt een volgende neerslagzone het westen en zuidwesten van het land. In het westen is er dus opnieuw kans op aanvriezende regen. Aan de Franse grens gaat het eerder om lichte sneeuwval. De minima schommelen tussen -4 graden op de Hoge Venen en tot +2 graden elders.

Maandag trekt een volgende winterse neerslagzone voorbij vanuit Frankrijk. Tijdens de ochtend kan er wat sneeuw vallen, maar in Laag- en Midden-België gaat het al snel over in regen, en mogelijk ook ijzel. In de namiddag valt er enkel nog (smeltende) sneeuw in de Hoge Venen. Het kwik kruipt geleidelijk verder omhoog naar 2 graden in de Hoge Venen tot plaatselijk 6 graden elders.

De wind waait matig tot vrij krachtig met rukwinden van 50 of 60 kilometer per uur. Dinsdag blijft het zwaarbewolkt met perioden van regen of buien, maar woensdag blijft het vaak droog met soms opklaringen. De maxima liggen boven het vriespunt, van 1 tot 7 graden.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie