analyse

Zwemvijver op Heizel: meer dan verkiezingspraat?

Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS): "Een zwemvijver: waarom niet? Maar nu is niet het moment om daarover na te denken."

Volgens Brussels burgemeester Philippe Close (PS) zou de NEO-site dan toch een zwemvijver krijgen. Concrete plannen zijn er evenwel niet, klinkt het bij de ontwikkelaar van NEO en de entourage van Close zelf. Minister-president Rudi Vervoort doet de demarche van zijn partijgenoot af als verkiezingspraat.

Een zwemvijver op de Heizelvlakte is al langer de natte droom van menig Brusselaar. Er waren plannen voor een vijver in het kader van het NEO-project, maar die werden uiteindelijk geschrapt ten voordele van een 15 centimeter diepe waterspiegel.

Maar Close kwam donderdag terug op de kwestie. Volgens hem is de noodzaak aan openluchtzwemmen binnen Brussel simpelweg te groot, en zet daarom zijn schouders opnieuw onder de zwemvijver. Die moet volgens de burgemeester vlakbij het Amerikaans theater komen.

Navraag bij Closes woordvoerder leert echter dat er van concrete plannen nog geen sprake is. Ook Neo, dat over de ontwikkeling van de site gaat, bevestigt aan BRUZZ dat er nog geen concrete plannen voor een zwemvijver op tafel liggen. Wel zegt het al enkele weken op de hoogte zijn van Closes wens.

Minister-president Rudi Vervoort

Verkiezingspraat

“Het is een plan van de burgemeester zelf”, klinkt het bij de projectontwikkelaar. “Hij moet eerst nog groen licht krijgen van de andere betrokkenen. Pas nadien kan gedacht worden aan de uitvoering.” Al staat wel reeds vast dat een mogelijke zwemvijver compatibel moet zijn met de eerder vernoemde waterspiegel op de NEO-site.

Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) doet de demarche van Close alvast af als verkiezingspraat. Al toont de socialist zichzelf geen tegenstander van een openluchtzwembad.

“Een zwemvijver: waarom niet?”, aldus Vervoort. “Maar we staan vlak voor de gemeenteraadsverkiezingen, dus er circuleren een hoop voorstellen. Dit moet rustig bekeken worden. Nu is niet het moment.”

'Waarom nu plots wel?'

Verschillende actiegroepen ijveren al langer voor een Brusselse zwemvijver. Het voorstel van Close werd bij hen positief onthaald, al vermoeden ook zij dat electorale belangen mogelijk doorwegen.

“Ik ben ontzettend blij dat de zwemvijver er misschien komt”, zegt Lotte Stoops, kandidaat voor Groen in Brussel-Stad en actief bij burgercollectief Au bord de l’eau. Al stelt ze zich ook vragen bij de timing. “Verenigingen als Pool is Cool ijveren al jaren voor Brusselse zwemplekken, maar het kon nooit. Nu plots wel?”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?