Het Belgisch Kampioenschap Twerken: ‘I love to be sexy, not to be sexualized'

© BRUZZ
19/02/2024

Zondagavond vond in Recyclart het Belgisch Kampioenschap Twerken plaats. Iedereen kon zich aanmelden. Een bomvolle zaal juichte met veel lawaai de verschillende deelnemers toe. Maar eerst was er op het podium nog een woordje uitleg over de danssport. "Twerken wordt vaak geseksualiseerd, maar het is eigenlijk een heel technische sport."

"Faites du bruit, faites du bruit", roept de host. De zaal gaat uit zijn dak als de eerste deelnemer het podium oploopt. Marla komt uit Rio de Janeiro. "I really love twerking. I love to be sexy, not to be sexualized", zegt ze in de microfoon. Vervolgens schudt ze vol zelfvertrouwen met haar heupen terwijl knipoogt ze naar het publiek. Dat gaat helemaal uit zijn dak.

Er zijn in totaal een tiental deelnemers. De acts zijn heel gevarieerd. Zo is er een vrouw in Mickey Mousse-tenue die tussen haar twerks door meerdere radslagen en spagaten maakt. Haar lichaam lijkt extreem soepel. Iemand anders komt dan weer op als verlegen mevrouw met brilletje, doet dan al haar kleren uit en schudt uiteindelijk met heel haar lichaam op de beats van Beyoncé. Ook heel wat deelnemers doen al twerkend een kopstand. Dat ziet er elke keer indrukwekkend en moeilijk uit. Zouden ze hier extra punten mee verdienen?

Het is aan een driekoppige jury om te beslissen. Ze zitten in het midden van de zaal op verhoogde stoelen. Aandachtig kijken ze toe en schrijven ze op. Alle drie hebben ze veel ‘twerkervaring'. Tinze post twerkvideo's op Instagram en heeft al meer dan 300.000 volgers. Jurylid Fleur Chapard is verkozen tot ‘Twerk Queen 2023 Frankrijk’. Op het begin van de avond vertelt Fleur op het podium over de geschiedenis en verschillende soorten twerken.

Het woord twerken is een combinatie van 'twist' (draaien) en 'jerk' (stoten). Hoewel het vrij nieuw lijkt, bestaat het al heel lang. Twerken zoals we dat hier en nu kennen, is in de jaren tachtig ontstaan in de dancescene van New Orleans. Maar het werd eigenlijk al eerder gebruikt als ritueel in verschillende Afrikaanse landen, zoals Ivoorkust. Zo werd het vaak gedanst op bruiloften als een uiting van vreugde. Het had toen geen seksuele connotatie. Fleur Chapard: "Twerken wordt nu wel vaak geseksualiseerd, maar eigenlijk is het een heel technische sport."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni