SLT OKT23 EXPO Victor Horta and the Grammar of Art Nouveau

Het Tassel-huis van Victor Horta.

Meer dan een miljoen bezoekers voor art-nouveaujaar

© BRUZZ
26/01/2024

Het Brusselse art-nouveaujaar 2023 klokt af op meer dan een miljoen bezoekers. Dat meldt staatssecretaris voor Erfgoed Ans Persoons (Vooruit.brussels). "Brussel zet zich definitief op de kaart als wereldwijde hoofdstad van de art nouveau", klinkt het in haar bericht.

In Brussel staan een duizendtal art-nouveaugebouwen. Meer dan 200 zijn beschermd als monument, waarvan vier als Unesco Werelderfgoed.

Omdat voornamelijk erfgoedliefhebbers deze gebouwen bezochten, kwam het gewest in samenwerking met de Brusselse gemeenten en musea met het art-nouveaujaar, 130 jaar na de oplevering van het Hotel Tassel. Dat kwam in het hele jaar 2023 tot uiting in 140 activiteiten, waarvan 40 tentoonstellingen verspreid over de hele stad.

"Er was ook heel veel aandacht van binnen- en buitenlandse media", zegt Persoons. Met onder andere uitgebreide reportages in de kranten als The Financial Times, Le Figaro en tal van andere media. "Onbetaalbare publiciteit voor Brussel", zegt het regeringslid.

Art-nouveaupas

Alle art-nouveautentoonstellingen samen werden door meer dan 600.000 mensen bezocht. En ook de verschillende art-nouveauhuizen vielen in de smaak met 38.000 bezoekers voor het Hannonhuis en 20.000 bezoekers voor het Van Eetvelde Hotel.

De speciale art-nouveaupas van visit.brussels, waarmee bezoekers voor 20 euro drie art-nouveausites of expo’s konden bijwonen, werd 8.390 keer aangekocht.

De Brusselse musea in het algemeen mochten vorig jaar 4.980.000 bezoekers verwelkomen, een stijging van 20 procent tegenover 2022.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Events & Festivals, art nouveaujaar, art nouveau, Victor Horta

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni