Dit was de Zinneke Parade 2024

31/05/2024
Updated: 01/06/2024 18.04u

Op zaterdag 1 juni trok de kleurrijkste stoet van Brussel weer door de straten van het centrum. Verenigingen, ketjes, honderden vrijwilligers en enthousiaste Brusselaars staken de afgelopen maanden de handen uit de mouwen voor deze prachtige parade. 's Namiddags toonden de Zinnodes hun creaties aan hun stadsgenoten en het gebeuren eindigde met een volksfeest aan de Beurs. Herbekijk hier de prachtige kostuums en luister naar de interviews om de Zinneke Parade te herbeleven.

‘Alle verschillende culturen maken hier samen de stad’

Luana staat op het Beursplein bij Anne-Sophie Van Neste, een van de organisatoren van de Zinneke Parade, om het einde van de Parade te vieren. Van Neste vindt het prachtig hoe de stad en haar verschillende culturen hier een keer om de twee jaar samenkomen als een volk.

‘Dit behoort tot de Brusselse folklore’

De Zinneke Parade van dit jaar is ondertussen op zijn einde gekomen. Rusthuis ‘Les Trèfles’ uit Anderlecht loopt iedere twee jaar mee met de Parade en was dit jaar opnieuw van de partij, als onderdeel van de zinnode ¡AZÚCAR!. Bewoner Yvette nam voor de eerste keer deel en vond het een schitterende editie.

‘Een mooie Brusselse mix die zich in de Parade toont’

Kobe is vandaag afgezakt naar hartje Brussel om de Zinneke Parade te bezichtigen van op de zijlijn, samen met zijn twee kindjes. Luana peilt bij hem naar de sfeer daar op de Parade.

‘De kinderen vinden het geweldig om de stad van bovenaf te zien’

Wouter van de zinnode Pixelbeek heeft een van de zwaarste jobs van de dag gekregen: een reuzenrad draaiende houden. Toch doet hij dat vandaag met heel veel plezier.

'Wij brengen het dorp met onze muziek naar een moment van totale uitbarsting'

Luana staat tussen de trommels bij de zinnode PARTY NO·O·RD. Zij stellen een dorpsgemeenschap vol plezier voor. Jan is een van die dorpelingen. Daarover geeft hij meer uitleg aan onze reporter.

‘Jaren voorbereiding komt vandaag samen’

Even inzoomen op een zinnode met een wel heel bont gezelschap. Een bende soundmakers uit de vier windhoeken van Europa (o.a. Tsjechië, Schotland, Italië en Frankrijk) komt samen in Brussel om samen de blijde intrede van een exotische koningin te vieren… Tekst en uitleg bij Jo Zanders van de zinnode ‘BRZ’NKO ŠTROÏ’.

Leen De Spiegelaere: 'Iedereen heeft recht op plezier'

Luana heeft Leen De Spiegelaere kunnen strikken voor een kort gesprek. Zij doet de algemene coördinatie van de parade en vat kort samen wat ons te wachten staat. "De succesformule blijft: 18 zinnodes op hetzelfde parcours. Maar het afsluitspektakel wordt wel een speciale performance." En het feest gaat nog door tot vanavond laat, in de Hallen van Schaarbeek.

'Iedereen gaat plezier hebben straks'

Reporter Luana staat strategisch opgesteld in de stad om deze namiddag zoveel mogelijk 'zinnodes' en blije deelnemers en toeschouwers op beeld vast te leggen. Om 15u is het zo ver en wordt na twee jaar het startschot gegeven van deze dertiende editie van de Zinneke Parade. Luana meet alvast de temperatuur op.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni