Maand van de Fotografie van start: 'Hulde aan het beeld is Brusselse klassieker geworden'

© BRUZZ
26/01/2024

De Maand van de Fotografie is van start gegaan. Nog tot 25 februari zijn er fototentoonstellingen op 55 locaties in Brussel. Er is voor ieder wat wils: van foto's gebaseerd op röntgenstralen, over landschappen, tot meer experimentele fotografie. BRUZZ ging kijken naar het werk van Oekraïense artiesten in Elsene.

Het is intussen de achtste editie van het zogenoemde Photo Brussels Festival. "Het is een klassieker geworden," zegt Delphine Dumont, directrice van Hangar in Elsene. "Het is de maand van de foto en alle ruimtes zijn vragende partij. Daarom hebben we een wandeling samengesteld langs verschillende tentoonstellingen. Zo kunnen mensen zowel artiesten als locaties ontdekken die ze nog niet kennen. Het is een echte hulde aan de fotografie."

Oekraïne

Nog tot 23 maart tonen 22 Oekraïense fotografen hun werk tijdens de tentoonstelling Generations Of Resilience in de Hangar in Elsene. "Oekraïense fotografie stond een beetje in de schaduw van de Russische beweging, zeker tijdens het bestaan van de Sovjetunie," zegt curator Kateryna Radchenko. "Toen werden veel Oekraïense fotografen gezien en voorgesteld als Russisch. Nu kunnen we eindelijk bepalen wat Oekraïense fotografie is."

En die gaat niet weinig over de actualiteit. "De oorlog is zo traumatisch," zegt de Oekraïense fotograaf Daria Svertilova. "Als artiest kan je moeilijk over iets anders praten, want alle andere onderwerpen verliezen vergeleken daarmee hun belang. Iedereen is diep geraakt door de invasie die begonnen is in 2014."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Expo

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie