Een filmzomer om van te snoepen

Niels Ruëll
© BRUZZ
04/07/2024

Inside Out

| Over de film om deze zomer de kinderen mee naartoe te nemen, bestaat weinig discussie. Met Inside out 2 scheert Pixar eindelijk nog eens hoge toppen.

De concurrentie met terrasjesweer, muziekfestivals en zandstranden schrikt de bioscopen niet af. Het inspireert hen massaal tot speciale zomerprogramma's met lekkers zoals openluchtvertoningen, gerestaureerde klassiekers en verborgen parels. Een diepe duik in Brussels zalig drukke filmzomer.

Onder de sterren

Veel zomerser wordt de zomer niet: terwijl de nacht de hitte wegduwt met een mocktail in de hand genieten van sterren aan de hemel en sterren op het grote scherm op een stadslocatie die liefde verdient. In Brussel kan je deze zomer op verschillende plekken naar de openluchtcinema. maakt er een erezaak van om in elke gemeente buurtbewoners samen te brengen voor een gratis filmvertoning. Zo wordt het Victoriapark in Ganshoren op 7 juli getrakteerd op Robot dreams, een hartverscheurende animatiefilm over vriendschap. Aan de Abdij van Vorst kan je op 13 juli dan weer nagaan of de Gouden Palm vorig jaar terecht naar Anatomie d'une chute ging.

Cinema Galeries organiseert met L'Heure d'Été de hele zomer lang wekelijks openluchtvertoningen in de Vaux-Hall in het Warandepark of Cultureghem in de Abattoirs van Anderlecht. Ook hier hoef je geen cent te betalen. Romantici stippen In the mood for love (16/7) aan van Wong Kar-wai, voetbalfans die de zotste match ooit – meer kungfu dan voetbal – willen zien, houden 15 juli in de agenda vrij voor Shaolin soccer. Op de spetterende, non-conformistische musical Hairspray is het wachten tot 22 augustus.

Geef het een kans

Een verminderd commercieel filmaanbod geeft de gemotiveerde bioscopen wat meer ruimte om nieuwe maar minder evidente of onterecht genegeerde films alsnog een kans te geven. Sun Screens, het zomerprogramma van Cinema Palace, springt bijvoorbeeld in de bres voor Animal, een reflectie van Sofia Exarchou op de duistere keerzijde van massatoerisme en all-inclusive hotels, en voor Do not expect too much from the end of the world, een heerlijke, naar absurdisme neigende satire van de Roemeen Radu Jude.

1897 SELECT FILM argo winch le prix de l argent

Heel zomers gaat het er niet aan toe in Largo Winch: le prix de l’argent, maar is de zomer niet de perfecte context voor puur plezier met het verstand op nul?

Raging Summer, zo heet het zomerfilmluik van Flagey, steunt de bloeiende Marokkaanse cinema en programmeert Queens van Yasmine Benkiran en het apocalyptische Animalia van Sofia Alaoui. Het vist ook Saint Maud op, het uitstekende religieuze horrordebuut van Rose Glass, de regisseuse van de net uitgebrachte queer noir Love lies bleeding. Cinema Galeries gunt C'est pas moi een kans, een filmisch essay van Leos Carax, de inventieve regisseur van Annette en Holy motors.

Verstand op nul

Maar zijn de zomertemperaturen en de behoefte aan ontspanning of vakantie in eigen stad geen perfect excuus om het verstand op nul te zetten en te genieten van een film die vooral wil entertainen? In de thriller Longlegs ontbindt Nicolas Cage nog eens zijn duivels. In het romantische Fly me to the moon grappen Scarlett Johansson en Channing Tatum erop los. In Twisters stelen wervelwinden de show. In Borderlands schiet een roodharige Cate Blanchett op een woestijnplaneet tuig aan flarden. En je hoeft echt geen specialist fiscaliteit te zijn om Largo Winch: le prix de l'argent te kunnen volgen.

1897 SELECT FILM trainspotting-1996

Als je Trainspotting nog eens zou willen zien choose dan het Raging Summerprogramma van Flagey.

Gouwe ouwe

Filmliefhebbers hebben een extra reden om naar de zomer uit te kijken. Het verminderde aanbod aan commerciële films en de vaststelling dat er in de zomer best veel mensen zin hebben om een kersvers gerestaureerde klassieker in ideale omstandigheden te bekijken, inspireren verschillende stadsbioscopen om een gouwe ouwe op de affiche te zetten. Dit jaar heten die oudjes onder meer Peeping Tom, een virtuoze voyeuristische thriller, Dogtooth, de Griekse absurdistische doorbraakfilm van Yorgos Lanthimos (Poor things, The lobster), en Spoorloos, een Nederlandse thriller van George Sluizer die Stanley Kubrick rekende tot het engste dat hij ooit had gezien.
Sun Screens herneemt acht klassiekers. Waaronder Bonjour tristesse van Otto Preminger, met glansrollen voor Jean Seberg en de Côte d'Azur van de late jaren 1950, en La captive van Chantal Akerman.

1897 SELECT FILM Dogtooth

Dogtooth van Yorgos Lanthimos is maar een van de vele klassiekers die deze zomer in Brussel te zien zijn.

Raging Summer zet onder meer in op de cultfilm Trainspotting, After hours van Martin Scorsese, het fabelachtig mooie Days of heaven van Terrence Malick, het nauwelijks minder mooie soldatenportret Beau travail van Claire Denis, en het gerehabiliteerde Showgirls van Paul Verhoeven.
Uiteraard kan je voor klassiekers zoals Der Himmel über Berlin altijd terecht in Cinematek. Alleen verplichten verbouwingen in het Paleis voor Schone Kunsten Cinematek per hoge uitzondering drie weken, van 22 juli tot en met 15 augustus, te sluiten.

1897 SELECT FILM shellac-animal-exarchou

Sun Screens, het zomerprogramma van Cinema Palace, biedt met Animal van Sofia Exarchou voer voor een debat over massatoerisme.

Jong grut

Over de film om deze zomer de kinderen mee naartoe te nemen, bestaat weinig discussie. Met Inside out 2 scheert Pixar eindelijk nog eens hoge toppen. Maar daar hoeft het niet bij te blijven. Sun Screens zet in op The Garfield movie en drie meesterwerken van het befaamde Studio Ghibli uit Japan: Nausicäa, The cat returns en My neighbor Totoro. Ook Cinema Galeries denkt in die richting en vertoont Ponyo van Hayao Miyazaki in de openlucht (17/7) in Cultureghem. Wie de gele, grappige druktemakers de Minions verschrikkelijk vindt, verzwijgt de kinderen best dat Despicable me 4 uitkomt.

1897 SELECT Film Inside out

fc

| Met Inside out 2 scheert Pixar eindelijk nog eens hoge toppen.

Een extra bol ijs

Van een filmvertoning een evenement maken, blijft ook in de zomer een efficiënte manier om een bioscoopzaal halfvol of vol te krijgen. Sun Screens wil ons vermaken met een duik in dystopische universa en trakteert naast reprises van The Matrix, Mad Max en 12 monkeys ook op de director's cut van Donnie Darko, Richard Kelly's cultfilm over een schizofrene tiener die via een reuzenkonijn verneemt dat het einde van de wereld nabij is. Van het met de Gouden Palm bekroonde Underground van Emir Kusturica wordt de extra lange versie (316 minuten) vertoond.

Cinema Galeries bouwt haar zomerluik, L'Heure d'Été, op rond een wereldstad. Dit jaar is dat Hongkong. Een uitstekende keuze, want Hongkong is niet alleen de thuishaven van meer kungfufilms en actiethrillers dan Quentin Tarantino ooit in zijn leven kan bekijken (en bestelen), maar ook van beeldtovenaars als Wong Kar-wai (In the mood for love, Chunking express) en jong talent als Tze Woon Chan (Blue island).

Sun Screens 5/7 > 18/8, Cinema Palace, cinema-palace.be
L'Heure d'Été > 20/8, Cinema Galeries & op locatie, galeries.be
Raging Summer 3/7 > 25/8, Flagey, flagey.be
Bruxelles fait son cinema > 16/7, verschillende locaties, bruxellesfaitsoncinema.be
Een zomer bij Cinematek Cinematek, cinematek.be

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Film , Largo Winch , Trainspotting , Abdij van Vorst , Sun Screens , Cinema Palace , Raging Summer , Flagey , Cinematek , Inside out 2

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni