De vijf inzichten

Actrice Jessa Wildemeersch: 'Luister niet naar de angst voor het onbekende'

Michaël Bellon
© BRUZZ
18/03/2024

Met De madonna van het moeras debuteert actrice en theaterauteur Jessa Wildemeersch als romanschrijfster. Dat speelde ze klaar door te springen, tijd te nemen, haar intuïtie te volgen, contact te maken, te bewegen en te focussen.

Durf te springen

"Een boek schrijven vraagt toewijding en doe je niet tussen de soep en de patatten. De combinatie van spanning en angst voor het onbekende doet je aarzelen. Luister niet naar die angst, maar daag jezelf uit om iets nieuws te doen."

Doe jezelf tijd cadeau

"Als je 'springt', kom je soms voor praktische problemen te staan. Ik begreep dat ik mijn agenda moest herbekijken om ruimte te maken voor inspiratie, experiment, falen en weer opstaan. Maar eigenlijk is dat een cadeau. Gun jezelf de ruimte om buiten de tijd te gaan staan."

Intuïtie is een goede raadgever

"Ik heb met veel mensen gepraat, veel plaatsen bezocht, veel in bibliotheken rondgehangen en veel gelezen. Die voorbereiding is belangrijk, maar de mooiste momenten tijdens het schrijven zijn toch die waarop je intuïtie voor een nieuwe wending zorgt wanneer je even vastzit."

Beweeg

"Ideeën, inzichten en zelfs intuïtie zijn verbonden met je geest. Maar je lichaam zorgt ook voor inspiratie. Aandacht geven aan dat lichaam, bewegen, mediteren en je zintuigen openzetten, kan veel in gang zetten. Tijdens mijn residentie in Rome stond ik vroeg op om te schrijven en researchen, maar ik ging altijd eerst naar het park."

Keer jezelf naar binnen, treed naar buiten

"De concentratie die nodig is om te creëren zorgt ervoor dat je je naar binnen keert. Maar ik krijg ook veel energie door met mensen samen te werken. Ik probeer het evenwicht te bewaren tussen afzondering enerzijds en in de wereld staan en contact maken anderzijds."

De madonna van het moeras (Horizon) wordt voorgesteld op 19/3 bij Passa Porta; de theaterversie gaat in première op 16/5, try-outs vanaf 5/5, jessa.be

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni