| Ilke Froyen, Passa Porta

Directeur Ilke Froyen verlaat Passa Porta in jubileumjaar: 'Tijd om fakkel door te geven'

RV
© BRUZZ
20/03/2024

Ilke Froyen stopt na negen jaar als directeur van Internationaal literatuurhuis Passa Porta. Sinds mei 2015 stond ze aan het hoofd van de organisatie, die nu op zoek gaat naar een nieuwe directeur. Dit jaar viert de organisatie tevens haar 20ste verjaardag. "Ik ben op de eerste plaats echt een lezer die op zoek gaat naar interessante verhalen, dat zal ik ook blijven."

Ilke Froyen stond in 2004, samen met o.a. initiatiefnemer Paul Buekenhout, aan de wieg van het huis. Sinds 2015 volgde ze Sigrid Bousset op als directeur.

“Het waren meer dan 20 bijzonder boeiende jaren, maar nu is het tijd om de fakkel door te geven,” vertelt Froyen. “Ik heb al een heel verhaal verteld bij het literatuurhuis, en geloof nog altijd met heel mijn hart in het project. Na negen jaar als directeur heb ik het gevoel dat het juist is om mijn plek af te staan aan iemand nieuw.”

Vanaf juni begint ze als directeur bij Cultuurconnect, de Vlaamse organisatie die de digitale innovatie van de cultuursector ondersteunt.

Tweejaarlijks festival

De afgelopen twintig jaar groeide Passa Porta uit tot een meertalige literaire ontmoetingsplek en ontving het meer dan 2.000 auteurs uit de hele wereld, onder wie Margaret Atwood, Ian McEwan, Orhan Pamuk, Javier Marías, Juan Gabriel Vásquez Connie Palmen en Annie Ernaux.

"Veel van de auteursontmoetingen zijn mij persoonlijk bijgebleven. Niet zozeer als directeur, maar als lezer. Ik ben op de eerste plaats echt een lezer die op zoek gaat naar interessante verhalen, dat zal ik ook blijven", zegt Froyen nog.

'Ik heb al een heel verhaal verteld bij het literatuurhuis, en geloof nog altijd met heel mijn hart in het project. Na negen jaar als directeur heb ik het gevoel dat het juist is om mijn plek af te staan aan iemand nieuw'

Ilke Froyen

Het literatuurhuis heeft onder meer een boekhandel, een tweejaarlijks festival en schrijversresidenties. Op 2 maart 2004 werd de symbolische eerste steen gelegd in de Dansaertstraat.

Om het twintigjarige bestaan te vieren, zullen er tot en met november, naast de gebruikelijke programmatie, elke maand nieuwe activiteiten georganiseerd worden.

Zo komt op 8 april de Nobelprijswinnaar Literatuur 2021, Abdulrazak Gurnah, op bezoek. De Tanzaniaanse schrijver van onder andere Paradijs en Aan zee was in de beginjaren van Passa Porta al eens te gast in Brussel, toen hij nog relatief onbekend was. “Zijn komst moet een van de hoogtepunten worden in het jubileumjaar,” vertelt Froyen.

Het zet ook meteen de werking en ambitie van het literatuurhuis in de kijker om zowel nieuwe talenten te ontdekken als gevestigde grootheden te ontvangen.

Schrijfresidenties

Het literatuurhuis zet achter de schermen volop in op talentontwikkeling. "We bieden jonge en ervaren schrijvers tijd en ruimte in onze schrijfresidenties. Ook dat waren mooie ervaringen, om nieuw talent bezig te zien", vertelt Froyen.

Ten slotte stopt ook vicedirecteur Adrienne Nizet, na negen jaar. Zij gaat aan de slag bij The Shift, een Belgische duurzaamheidsbeweging. Nizet heeft inmiddels een opvolger: Astrid Van Impe, voormalig directeur van Théâtre Le 140. Voor de opvolging van Froyen zoekt het bestuur nu een nieuwe algemeen directeur.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni