De vijf inzichten

Muzikant Vitja Pauwels: 'Een ijsbad brengt mij in een roes'

Michaël Bellon
© BRUZZ
23/01/2024

De Brusselse gitarist Vitja Pauwels speelt solo, is frontman van Bombataz, vervoegt regelmatig Naima Joris en Woolvs, en treedt nu aan met zijn nieuwe band Early Life Forms, ontstaan na een concert met de Amerikaanse grootmeester Marc Ribot. Hier strooit hij gul met inzichten.

Plan vakantie
Onlangs kwam ik helemaal herbrond terug van een vakantie. Maar vaak heb ik te laat door dat ik daar geen of te weinig tijd voor heb gereserveerd, terwijl ik voel dat ik er minstens één keer per jaar nood aan heb om voor lange tijd afstand te doen van alles waar ik mee bezig ben.

Wees vriendelijk voor jezelf
Ook dit is iets waar ik mezelf soms aan moet herinneren. Net zoals je best vriendelijk bent voor je medemens, helpt het om ook jezelf genoeg krediet te geven. Wanneer je de lat te hoog legt en te kritisch bent, werkt dat in je nadeel. Alles groeit in kleine stapjes. Zoals Brian Eno ooit zei: “Beautiful things grow out of shit.”

Frequenteer sauna's
Ik kan uit eigen ervaring zeggen dat een bezoek aan de sauna enorm deugd doet. Het maakt mijn hoofd vrij, en het afkoelen in een ijsbad brengt mij in een natuurlijke roes. Sauna's zijn verslavend! Ik kan mij moeilijk opladen om op regelmatige basis te sporten ‒ wat ik beter wel zou doen ‒, maar voor een sauna zet ik alles aan de kant.

Onderhoud vriendschappen
Wederom een reminder voor mezelf. Al ben ik wel wat vrienden uit het oog verloren, ik ben ervan overtuigd dat we meteen de draad weer kunnen oppikken alsof er geen tijd overheen is gegaan.

Vind je passie
Streef ernaar om te doen waar je echt een passie voor hebt en wat zin geeft, los van wat anderen vinden. En doe dat in de eerste plaats voor jezelf. Ik denk dat daar misschien wel een sleutel tot geluk in zit …

Early life forms is uit bij W.E.R.F. Records. Vitja Pauwels en band staan op 24/1 in de Ancienne Belgique.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni