SLT042024 PEET

The secret life of Peet: 'Ik kan uren naar de hemel turen'

Maren Moreau
© BRUZZ
11/04/2024

Zijn nieuwe album À demain klinkt introspectiever dan zijn vorige, maar op het podium is Peet nog steeds één brok zonne-energie. Om tot rust te komen lonkt de Brusselse rapper naar de sterren.

“Mijn vriendin deed mij een telescoop cadeau,” zegt Peet terwijl hij in het Planetarium in Laken binnenwandelt. “Zo zag ik al Jupiter en Saturnus door mijn lens. Ik kan echt uren naar de sterrenhemel turen. Het is het onbekende dat mij erin aantrekt. Ik kijk weleens naar YouTube-filmpjes over astronomie, maar ik ben geen specialist. Misschien gaat het mysterie zelfs verloren als ik de wetenschap erachter leer kennen. Ik verkies de verwondering.” Peet is vooral gefascineerd door de maan, al zou hij een aller-retourtje naar Mars ook zien zitten. “Het moet zo cool zijn om de aarde van bovenaf te zien! Maar misschien valt het tegen. Stel je voor dat je er landt en alles bezaaid ziet liggen met vuilnis!” (Lacht)

Het moet zo cool zijn om de aarde van bovenaf te zien! Maar misschien valt het tegen. Stel je voor dat je er landt en alles bezaaid ziet liggen met vuilnis!

Met zijn gevoelige teksten en dromerige hiphop met aanstekelijke jazztoetsen creëerde Peet een eigen universum. Na zijn carrière bij het explosieve hiphopcollectief Le 77 vindt hij steeds meer zijn eigen geluid. “Hoe meer ik evolueer in mijn muziek, hoe minder ik pure rap maak. Maar wie weet, misschien keer ik er ooit nog naar terug. Mijn nieuwe album bevat meer zang en melodie, en de teksten zijn persoonlijker. Zo schrijf ik over een vriend die de weg kwijt is of over de druk die succes met zich meebrengt.”

Met zijn nieuwe single 'Aquemini' knipoogt Peet alvast naar OutKast én naar de sterren. Maar als hij een capsule met één song van zijn hand de ruimte in mocht sturen, zou het 'Foi' zijn. “Dat nummer gaat over vertrouwen in een goede afloop, zelfs als het even tegenzit. Ik stuur graag een positieve, dansbare boodschap uit. Daarom mag 'Natural mystic' van Bob Marley ook mee, een van mijn lievelingsnummers. Peace and love, ik denk dat die ruimtewezens dat ook wel appreciëren.”

Het perspectief van het heelal doet de Brusselse muzikant mijmeren. “Wij zijn als mens maar een stofje. Soms kan dat besef mij overvallen: dat wij op aarde zo klein zijn en in de ruimte al helemaal petieterig. Dat boezemt me geen angst in, ik vind het net indrukwekkend en inspirerend. Hoe klein we ook zijn, we zijn hier wel met een reden. Ik ben zelf niet altijd het zonnetje in huis, maar ik probeer wel positivisme te verspreiden. De wereld zal ik zo niet veranderen, besef ik, maar misschien veroorzaak ik wel een kleine rimpeling rondom mij. Kijk, nu ben ik behalve amateurastroloog ook nog eens filosoof.” (Lacht)

À demain van Peet komt uit op 12/4, op 20 en 21/4 volgt er een releaseparty en opent er een pop-upstore in de studio's van Young European Artists, Instagram: drpeet_

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni