1888 INZICHTEN Sara Manente

Christophe Albertijn

De vijf inzichten

Choreograaf Sara Manente: 'Hou je vrienden dichtbij'

Michaël Bellon
© BRUZZ
02/05/2024

Choreograaf en onderzoeker Sara Manente laat zich voor haar kunstpraktijk inspireren door rottingsprocessen, fermentatietechnieken, mycologie, besmetting en contaminatie. Dat komt ook tot uiting in haar inzichten.

Werk met restjes
Alles wat we produceren wordt uiteindelijk een soort afval, maar kan ook de basis voor iets nieuws zijn. We hoeven eigenlijk nooit met een witte pagina te beginnen. In De paddenstoel aan het einde van de wereld heeft antropologe Anna Tsing het over “de ruïne die ons aankijkt met de gruwel van zijn verlatenheid.” We maken de hele tijd ruïnes, maar geven ze niet genoeg aandacht.

Leer met je handen werken
Niet vanuit maatschappijkritiek of een hang naar tradities, maar om je lichaam te gebruiken, aan slow werken te doen, je zintuigen te oefenen en opnieuw een 'beginner' te kunnen zijn. Ik ben zelf recent begonnen met manden vlechten en quilten.

Vind jezelf in je ecosysteem
Laat je inspireren door mensen om je heen. Samen kunnen zij die allemaal rare dingen doen een gemeenschap vormen. Het uitgeven van het magazine ROT en het cureren van ROT Garden bracht me dichter bij het denken, de praktijk en de disciplines van andere kunstenaars. Ik beschouw mezelf niet als 'origineel'. Ik zie overal kruisingen en relaties tussen mensen en ideeën.

Hou het werk levend
Verander, voeg elementen toe, verschuif de aandacht of het perspectief, werk vanuit en met een specifieke context. De levensduur van een voorstelling kan erg kort zijn, voedt dus het werk, zet het om naar een ander medium, of deconstrueer het en maak er compost van.

Hou je vrienden dichtbij
Werk met hen samen en maak ook nieuwe vrienden. De meeste mensen met wie ik graag werk, zijn vrienden sinds lang, andere heb ik net ontmoet.

Sara Manente houdt haar vrienden dichtbij tijdens het festival ROT Garden (Black Garden), 3 & 4/5, Kaaistudio's; de expo Towards a ruined theater, > 22/5, Pilar; het concert Repetition/Erosion, 17/5, Pilar; en het gesprek The performance of funga, 22/5, Pilar, kaaitheater.be, pilar.brussels

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni