1880 INZICHTEN portret Femke Gyselinck
De vijf inzichten

Choreografe en danseres Femke Gyselinck: 'Heimwee en hoop kunnen samengaan'

© BRUZZ
07/03/2024

Met Change of plans vult de Brusselse danseres en choreografe Femke Gyselinck de scène met dansplannen die voortdurend moeten worden bijgestuurd. Op deze pagina deelt ze vijf inzichten die standvastiger van aard zijn.

Plannen kan je veranderen (naar Billie Eilish)
Change of plans is een vrije interpretatie van het nummer 'My future', waarin Billie Eilish terugkijkt naar het verleden en zich voorneemt haar plannen te veranderen in functie van de toekomst. Dat idee van veranderlijkheid, deel van onze postcoronarealiteit, was de insteek van onze voorstelling. Zanne, Oskar en ik hebben onze eigen manier van dansen, maar dagen elkaar ook uit door met elkaars dansplan te worden geconfronteerd.

“Dance is hard to see” (choreografe Yvonne Rainer)
Dans is vluchtig, maar vaak ook letterlijk 'moeilijk te zien'. Snelle bewegingen zonder veel herhaling vragen om een intense manier van kijken, waarbij de kijker bepaalde zaken zal moeten loslaten. Maar moeilijk kan ook.

Soms doet het deugd om zaken op een emotionele manier te benaderen, in plaats van de rationele, zoekende en twijfelende manier waarop ik meestal werk

“Ik dans niet alleen om de levenden te vieren. Maar ook om de doden te eren” (Oskar Stalpaert)
Oskar zei dit naar aanleiding van een soloscène die we 'Sterrenstof' noemen. Het gaf mij een ander inzicht over dans. Dat het niet alleen een vorm, taal of constructie is die je deelt met een publiek, maar ook een manier om je lichaam spiritueel in te zetten in een soort tijdloosheid.

“Homesick for another world” (Ottessa Moshfegh)
Dit is de titel van een heel goed boek, dat me het inzicht gaf dat heimwee en hoop voor de toekomst toch kunnen samengaan. Uit de donkere energie van de geschonden personages uit het boek komt een diepmenselijke vorm van troost en schoonheid voort.

“Avancer sans voir, hey, avec le coeur ouvert” (Népal)
Ik heb een tijdje obsessief geluisterd naar het nummer 'Sans voir' van de Franse rapper Népal, ook al klinkt de tekst aanvankelijk naïef. Soms doet het deugd om zaken op een emotionele manier te benaderen, in plaats van de rationele, zoekende en twijfelende manier waarop ik meestal werk.

In Change of plans (9 & 10/3, GC De Kriekelaar) deelt Femke Gyselinck de scène met dansers Oskar Stalpaert en Zanne Boon van Platform-K en muzikanten Hendrik Lasure en Adia Vanheerentals, kaaitheater.be

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni