1885 INZICHTEN Stefaan Van Brabandt

Stefaan Van Brabandt

De vijf inzichten

Filosoof, schrijver en theatermaker Stefaan Van Brabandt: 'Omarm de vraagtekens'

Michaël Bellon
© BRUZZ
12/04/2024

Stefaan Van Brabandt maakt filosofie behapbaar. Via zijn op de VRT Canvas-reeks gebaseerde boek Het voordeel van de twijfel en zijn filosofenmonologen over Socrates, Marx, Sartre & De Beauvoir en binnenkort Schopenhauer. En nu ook in zijn vijf levenswijsheden.

Wees nieuwsgierig, niet oordelend
In plaats van snel te oordelen is het beter om nieuwsgierig en open jezelf, de ander en het leven te onderzoeken. Je overtuigingen in vraag stellen, je ver houden van dogma's en doctrines, helpt om je gedachten te verruimen en je te bevrijden van de tirannie van de gewoonte. Ik slaag er zelf lang niet altijd in, maar oefen wel.

Misluk rustig, misluk beter
Door het besef dat we allemaal falende wezens zijn die spartelend en struikelend aanmodderen in het leven, relativeer je succes en mislukking veel meer. Iedereen probeert maar wat in een poging iets te maken van zijn leven. Ervaring is de optelsom van je mislukkingen.

Iedereen probeert maar wat in een poging iets te maken van zijn leven. Ervaring is de optelsom van je mislukkingen

Lach om jezelf en de wereld
Onze menselijke conditie is even tragisch als absurd. Het leven is doortrokken van onzekerheid, veranderlijkheid, feilbaarheid en sterfelijkheid. Als je met wat afstand jezelf en de wereld observeert, kan je met humor soms de droefheid overwinnen. Met kennis komt smart, zegt de Bijbel, maar wijsheid en humor zijn ook aan elkaar verwant.

Je aandacht is een kracht
Niets is banaal als je er met aandacht naar kijkt. Wie aandacht cultiveert, staat met meer verwondering in het leven, krijgt meer oog voor het wonder dát we er zijn, en doorbreekt even routines, gepieker en de maalstroom van het bestaan. Alles wordt levendiger en intenser.

Twijfel
In mijn werk staat de twijfel centraal. Twijfel als constructieve, creatieve en relativerende kracht. Twijfelen is je onwetendheid onderkennen, het bestaande bevragen en nieuwe mogelijkheden scheppen, vrijheid veroveren. Stop met spreken in uitroeptekens, omarm de vraagtekens.

Stefaan Van Brabandts toneelstuk De miskenden is op 15/4 te zien in Theater 1150, kunstencultuur.woluwe1150.be

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni