Shuka

© Saskia Vanderstichele
Onze score
De shuka is een soort antilope die je in Noord-Iran kunt vinden. En het is de naam van de Iraanse snackbar die we deze week voor u uitprobeerden.

Ik durfde Edris, de zoon van het eigenaarskoppel, niet te vragen of shuka-vlees gegeten wordt - ik vermoed dat hij die vraag wat vreemd zou hebben gevonden. Het kleine eethuisje ligt in de Stassartstraat, net om de hoek van de cinema's aan de Naamsepoort. Het is een prima plek voor een snelle hap net voor je je ogen de kost geeft met een blockbuster. En als het dan al eens een Iraanse film mag zijn, zou dit dan niet de perfecte uitvalsbasis zijn?

Ali en zijn vrouw Rohan zijn afkomstig uit Noord-Iran. Rohan staat achter het fornuis. "Dit is de familiekeuken," legt Edris uit. "We maken alles de dag zelf klaar en als alles op is, gaan we dicht!" Edris wil het niet echt toegeven, maar in het kleine, roze zaaltje met vloertegels worden de meeste tafeltjes bezet door Iraniërs. Dat lijkt mij eerder een garantie te zijn van kwaliteit dan het bewijs van een "etnische" keuken die zich afsluit van de buitenwereld.

Ik had nog nooit Iraans gegeten en vond het eerst allemaal nogal verwarrend. Maar mijn gegrilde vis en rijst met een kruidenmengeling smaakten prima. Mijn vriendin reageerde wat verbaasd op haar Kaslik e bandejan (€7), een smakelijke, voedzame, warme auberginedip met look, maar haar kraakverse Shiraz-salade (€2) van kruiden, tomaten en komkommer, en haar Kokou Sabzi (€3), een soort omelet met een kruidenmengeling, vond ze erg lekker. Mijn eigen favoriet was het huisgemaakte saffraanijs met rozenaroma - de eerste hap was vrij ontregelend, maar de rijke smaken deden me toch mijn verzet staken. Een enigszins verwarrende ervaring, maar zeker de moeite van het proberen waard.


adres: Shuka, Stassaertstraat 47B, Elsene - 02-502.90.98
open: maandag > vrijdag van 10.00 > 22.00 uur + zaterdag van 11.00 > 22.00 uur

02-502.90.98

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel
BRUZZ Magazine
deze week
  • Vrouwen op straat tegen seksuele agressie
  • Union: 'We hebben de top bereikt, maar het allermoeilijkste is om daar te blijven'
  • Analyse: Hoe zou het nog zijn met Neo?
  • Hier vind je BRUZZ in de stad
  • Archief
deze week
  • Sunny Bergman brengt 'Oproerkraaiers' naar Beurscafé
  • Laura Wandel après Cannes, Bruxelles lui déroule le tapis rouge
  • Mohamed Toukabri dances with his mother
  • BRUZZ in the city
  • Archief
Neem een abonnement