Sint-Joost wil af van piramidezaal onder Rogier

De gemeente Sint-Joost-ten-Node wil af van de voormalige piramidezaal aan het Rogierplein. Burgemeester Emir Kir (PS) heeft daarvoor de procedure in gang gezet. Brussels parlementslid Annemie Maes (Groen) vindt dat de VGC de zaal moet overnemen.

De zaal stond al eens te koop in 2011. Toen had het Sheratonhotel zo’n drie miljoen euro veil voor de zaal maar ging de verkoop niet door omdat toenmalig staatssecretaris Emir Kir (PS) en toenmalig burgemeester van Sint-Joost Jean Demannez (PS) het niet eens raakten.

Kir wil de zaal nu verkopen omdat hij vindt dat er te grote investeringen nodig zijn om de zaal opnieuw in gebruik te kunnen nemen. “Het is het juiste moment om de zaal te verkopen. Binnen 40 dagen moet een gemeentelijk comité een beslissing nemen over een minimale verkoopprijs”, zegt hij in La Libre Belgique.

Ongeïnformeerde beslissing
Gemeenteraadslid voor de oppositie in Sint-Joost, Frederic Roekens (Groen), is het niet eens met de beslissing van Kir. “In Brussel is er een groot tekort aan betaalbare feest- en evenementenzalen. Omdat de Rogierzaal geen buurtbewoners heeft en goed verbonden is met het openbaar vervoer lijkt hij dan ook een ideale feestzaal”, zegt hij.

Volgens Roekens neemt Kir een ongeïnformeerde beslissing: “Het is jammer dat de gemeente afstand doet van één van haar kroonjuwelen na het jarenlang te hebben laten verkommeren. De gemeente heeft niet bestudeerd hoeveel het zou kosten om de zaal terug conform te maken of hoe ze de zaal zelf zou kunnen exploiteren of verhuren zoals in het verleden.”

Naar de VGC?
Roekens' partijgenoot en Brussels parlementslid Annemie Maes vindt dan weer dat de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) de zaal moet overnemen. “De VGC beloofde reeds in haar bestuursakkoord een fuifzaal voor jongeren in het centrum, maar sindsdien bleef het stil. Dit is een uitgelezen kans om deze belofte te realiseren", zegt Maes.

Maes vindt dat de VGC met de aankoop iets kan doen aan het tekort aan zalen. “Het is belangrijk dat het een fuifzaal van en voor de Brusselse jeugd blijft, met een betaalbare huurprijs en ruimte voor creativiteit en experiment", zegt ze. "Er is namelijk vooral nood aan een betaalbare fuifzaal waar jongeren nieuwe dingen kunnen proberen. Beproefde en grote concepten vinden makkelijker een plek.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Nieuws uit Brussel in je mailbox?

Lees ook