0-3: Union vernedert Anderlecht in Brusselse bekerderby

© Photonews
| Niakaté scoorde maar liefst drie keer in het Astridpark. Anderlecht moet afdruipen met het schaamrood op de wangen.
Updated: 27-09-2018 - 23:58

Een kwartier voor tijd in Anderlecht – Union, Niakaté maakt z’n tweede van de avond na een wijfelende tussenkomst van doelman Frank Boeckx. De paars-witte supporters klappen hun stoeltje dicht en verlaten het stadion. Als de meeste thuisfans het Constant Vanden Stockstadion verlaten hebben, maakt Niakaté z’n hattrick compleet. Union wint de bekerderby met 0-3.

De Anderlecht-fan die achterblijft, fluit zijn ploeg uit. De Unionisten die blijven ondertussen verder dansen. Zij hebben van lang voor de wedstrijd, tot ongetwijfeld lang na de wedstrijd, feest gevierd. Ici, ici, c’est Saint-Gilles bleven ze zingen.

Niakahattrick

En natuurlijk ook: Nia-Nia-Nia-Nia-Nia-Nia-Niakaté. Want Youssouf Niakaté maakte drie doelpunten. Zijn eerste perfect in het straatje gestuurd en koelbloedig afgewerkt. Zijn tweede dus na het omspelen van doelman Boeckx, en een derde na een voorzet op maat van Tabekou.

Het had, zoals steeds, ook anders kunnen lopen. Dat zei ook trainer Hein Vanhaezebrouck achteraf. Maar Anderlecht deed te weinig om aanspraak te maken op een overwinning.

De thuisploeg had een strafschop kunnen krijgen, vooral in de eerste helft na een overtreding op Gerkens. Maar loepzuivere kansen waren er amper voor paars-wit. Union-doelman Saussez redde wel uitstekend op afstandsschoten van Amuzu en Makarenko.

Rode Saelemaekers, geelblauwe feestnacht

Tien minuten voor het einde, bij 0-3, vertolkte een fan het frustrerende gevoel van de thuisaanhang. Hij liep het veld op om Sven Kums de les te spellen. Dat mocht uiteraard niet meer baten. Enkel Saelemaekers kreeg nog een rode kaart na een onnodige tackle. Rentre chez toi, ta mère t'a fait des crêpes zongen die van Union richting het Anderlecht-talent.

De geelblauwe fans vierden verder in Sint-Gillis. De soundtrack van de nacht is ongetwijfeld Nia-Nia-Nia-Nia-Nia-Nia-Niakaté. De volgende tegenstander is amateurploeg Knokke, dat Standard uit de Croky Cup kegelde.

Historische voetbalderby's

Af en toe kruisen RWDM, RSCA Anderlecht en Union Saint-Gilloise ergens de degens, in derby's die meteen herinneringen oproepen aan het roemrijke verleden van de clubs.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?