Zeven camera's, dertig medewerkers, honderden meters kabel en een zeppelin. tvbrussel zet de grote middelen in om de 32ste editie van de 20 kilometer door Brussel live en integraal uit te zenden. Achteraf zullen alle 30.000 deelnemers ook zichzelf in actie kunnen zien op de website van de stadszender.

De integrale live-verslaggeving langs het hele parcours is een primeur. Een hele opgave ook, maar zelfs voor een stadszender haalbaar. "Alles is vandaag mogelijk dankzij de 3G-techniek, een videotransmissiesysteem via de gsm," zegt Robert Esselinckx, hoofdredacteur ad interim. "zo kunnen we de hele koers in beeld brengen via een volgmotor. Die zal eerst de atleten in de kopgroep volgen en het parcours daarna overdoen om ook de massa recreatieve lopers in beeld te brengen."

Naast de livebeelden vanop de motor, zijn er ook een aantal vaste camera's, onder meer op de triomfboog van het Jubelpark, en er zijn luchtbeelden vanuit een zeppelin.

Op twee plaatsen (na 5 kilometer op de Tervurenlaan en na 18 kilometer aan de Vleurgattunnel) wordt de doortocht van alle deelnemers gefilmd. Wie zijn eigen tijd van passage op die twee plaatsen wat in het oog houdt, kan zichzelf achteraf op de beeldband terugvinden op de website van tvbrussel. "Elke loper zal zichzelf in beeld kunnen zien," aldus nog Esselinckx.

Tweeduizend deelnemers uit het buitenland
Dit jaar lopen opnieuw 30.000 sportievelingen mee. De gegeerde plaatsen waren in een mum van tijd uitverkocht. "Er doen steeds meer vrouwen mee, dit jaar zo'n 28 procent," aldus organisatrice Carine Verstraeten. "Er lopen ook 95 verschillende nationaliteiten mee. Tweeduizend mensen komen zelfs speciaal voor de wedstrijd vanuit het buitenland naar Brussel."

Nog een cijfer: 71 deelnemers vieren zondag hun verjaardag tijdens de wedstrijd.

-------
Zondag 29 mei live op tvbrussel vanaf 14.15 uur
Maandag 30 mei zendt tvbrussel een compilatie uit in Brussel Vandaag. De integrale uitzending wordt herhaald vanaf 22 uur.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni