25.000 mensen lopen De 20 kilometer door Brussel

© tvbrussel
25/05/2008
Aan de start van De 20 kilometer door Brussel stonden 25.000 mensen klaar voor het meest populaire loopevenement. Het was de Keniaan Willy Kiptarbei die de twintig kilometer het snelst aflegde. Hij deed dat in 1 uur en 36 seconden.

Tweede werd de Burundees Vital Yahungu, dan kwam de Oegandees Nathan Cheipetz. Limburger Rik Ceulemans werd vierde en eerste Belg. De eerste vrouw is niet voor de vierde keer op rij Catherine Lallemand, maar wel Fatima Baoufa, die tien jaar geleden al eens tweede werd. Zij deed er 1 uur en 11 minuten over.

Zo'n 25.000 lopers uit 44 landen, goed voor 77 nationaliteiten, verschenen zondag aan de start. Brussels burgemeester Freddy Thielemans en Vlaams minister-president Kris Peeters, overigens een van de deelnemers, losten een kanonschot vanop de boog van het Jubelpark. Europees Commissaris voor Ontwikkeling en Internationale Hulp Louis Michel deed hetzelfde met een alarmpistool vanop de begane grond.

Omdat de start van De 20 kilometer door Brussel samenvalt met de internationale dag van de vermiste kinderen, werd een half uur voor de start een 'collectieve schreeuw' georganiseerd. Child Focus wil hiermee de ouders van vermiste kinderen een hart onder de riem steken en speurders aanmoedigen om te blijven zoeken.

Groepen domineren 20 kilometer door Brussel
Driekwart van de 25.000 lopers nam deel aan de loophappening via een bedrijf of organisatie. Volgens de organisator, de Vereniging ter Bevordering en Promotie van Brussel, is het bij bedrijven een populaire trend om bij wijze van teambuilding met de werknemers aan het evenement deel te nemen.

Ook een hele reeks ngo's liepen in groep mee. Van die organisaties was Vredeseilanden het meest aanwezig. Door een samenwerking met 34 bedrijven en het onderwijstijdschrift Klasse liepen zowat 1.400 deelnemers hun kilometers ten voordele van deze Noord-Zuidorganisatie.

Begin maart al waren op drie dagen tijd alle 25.000 voorziene plaatsen bezet.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni