28.000 bij 20 km, deelnemers betrapt in metro

© brusselnieuws.be
27/05/2012
Zo'n 28.000 mensen verschenen zondagochtend aan de start van de 20 kilometer door Brussel. De Ethiopiër Dame Tasama ging met de overwinning aan de haal. Er waren 650 medische interventies nodig, vooral door de warmte. De MIVB hield ook extra controles en betrapte daarbij deelnemers die de metro naar de finish namen.

Dame Tasama haalde de overwinning binnen in 1u00:51, voor twee atleten uit Burundi. Christian Nemeth werd volgens de officiële uitslag achtste en eerste Belg in 1u02:53.

Bij de vrouwen ging de zege naar de Burundese Francine Niyonizigiye in 1u13:08. Virginie Vandroogenbroeck werd tweede op goed vier minuten.

In totaal stonden 28.000 lopers aan de start in deze zonnige 33ste editie van de 20 kilometer. Aanvankelijk werd er bericht dat er 33.000 deelnemers waren, maar dat ging om het aantal inschrijvingen. Zo'n 5.000 mensen kwamen dus niet opdagen. Uiteindelijk haalden 27.000 lopers de eindmeet.

Het Rode Kruis deed 657 medische interventies, voornamelijk door de warmte. De meesten hadden een zonneslag of waren uitgedroogd. Er moesten 24 mensen naar het ziekenhuis, maar niemand verkeerde in kritieke toestand. Ook vorig jaar hadden heel wat mensen last van de hitte, daarom werd de start dit jaar naar de voormiddag verplaatst. Bij de vorige editie overleed ook een deelnemer aan een hartaderbreuk.

Met de metro naar de finish
De MIVB heeft zondag ook extra controles uitgevoerd en betrapte daarbij een aantal deelnemers, zonder vervoersbewijs. Sommige geblesseerde of vermoeide lopers maakten immers gebruik van de metro om aan de finish te raken.

De Etterbeekse burgemeester Vincent De Wolf (MR) is niet te spreken over de actie van de vervoersmaatschappij. Hij gaat Brussels minister van Vervoer Brigitte Grouwels (CD&V) vragen om de boetes te verscheuren, omdat het volgens hem logisch is dat de lopers hun portefeuille niet bij hadden. "Dit doet geen goed aan het imago van de 20 kilometer en het Brussels gewest", vindt De Wolf.

De controles waren in de eerste plaats bedoeld om de veiligheid op het net te versterken, zoals bij ieder groot evenement gebeurt, reageert de vervoersmaatschappij. De MIVB benadrukt ook dat de organisatoren van de twintig kilometer door Brussel geen bijdrage wensten te betalen voor de vervoerskosten van de deelnemers. De vorige jaren gebeurde dat wel, en konden de joggers kosteloos gebruik maken van het Brusselse openbaarvervoersnet.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni