Podcast

#68 Radio Radzinski met Pieter-Jan Kleiweg: over de waarde van Wesley en voetbaldiplomatie

Godfried Roelant
© BRUZZ
12/10/2022

Pieter-Jan Kleiweg de Zwaan is niet alleen een naam om u tegen te zeggen. Hij is ook nog eens de Nederlandse ambassadeur in ons land en een notoir Anderlecht-fan. En daarover vertelt hij alles in een nieuwe Radio Radzinski.

Felice Mazzù heeft na de zege op het veld van KV Mechelen weer wat ademruimte, 'Super Mario' redde het vel van de Italiaanse Belg met twee goals, maar daarmee zijn de problemen nog lang niet van de baan. Tactisch blijven er nog heel wat vragen onbeantwoord.

To Wesley or not to Wesley?

Moet het 3-5-2-systeem op de schop voor een duidelijkere 4-4-2-formatie? En wordt Wesley Hoedt dan definitief het kind van de rekening? Feit is dat paars-wit tegen 'de Kakkers' pas na de wissel van de Nederlander en de inbreng van Stroeykens aan voetballen toekwam.

In deze Radio Radzinski sleutelen Godfried en Pico the Legend samen met de Nederlandse ambassadeur Pieter-Jan Kleiweg de Zwaan aan de paars-witte tactiek. Rein ontbreekt door maagproblemen. En da's misschien maar goed ook, want Kleiweg breekt zonder verpinken een lans voor zijn verdedigende landgenoot.

'Madame Michou' en Johnny Rep

Maar we vragen de ambassadeur natuurlijk ook hoe zijn liefde voor Anderlecht is ontstaan. En dan komen we al snel uit bij Robbie Rensenbrink, Madame Michou en de vele cafeetjes in de Théo Verbeecklaan.

In Nederland supportert Kleiweg voor ADO Den Haag. De club is afgezakt naar de Eerste Divisie, maar de herinnering aan betere tijden met Johnny Rep zijn nog bijzonder levend. En net als bij Jan Mulder, is ook Johan Cruijff nooit ver weg als er een Nederlander aan tafel zit.

De menselijke tol van Qatar

Tussendoor staan we stil bij de toch wel vreemde uitspraken van CEO Peter Verbeke in Het Laatste Nieuws, bespreken we de zin en onzin van een BeNeLiga en gaan we dieper in op het leven van een ambassadeur. En daarin is sport nooit ver weg.

De bouw van de stadions voor het WK in Qatar heeft vele levens gekost. Is het niet eens dringend tijd dat de voetbalwereld en politieke leiders daarover met een statement komen. Of moeten we in dit geval diplomatisch blijven?

Kleiweg gaat de vraag in ieder geval niet uit de weg. Hij is er ook van overtuigd dat Nederland in november met een kwalitatief beter elftal aan de start van het wereldkampioenschap zal staan dan België. Louis Van Gaal mag dan wel een komediant zijn. Hij is volgens de ambassadeur een garantie op succes.

Liefde voor België

Er is ook nog tijd voor semantische verwarringen en een verlenging van de prijsvraag voor een gesigneerde autobiografie van Jan Mulder. Afscheid nemen doen we met een muzikale ode aan ons land van 'Het Goede Doel'.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni