Podcast

#72 Radio Radzinski met Eliot Tybebo: over drones en corners, King Kompany en Midgetland

Godfried Roelant
© BRUZZ
16/11/2022

Vier dagen voor alle (voetbal-)ogen van de wereld gericht zijn op Qatar, praten we in een nieuwe Radio Radzinski met Eliot Tybebo over zijn werk als coach standaardsituaties in de staf van Vincent Kompany. Zowel bij Anderlecht als nu bij Burnley in de Engelse Championship is hij een onmisbare schakel in de zoektocht naar de ideale hoekschopvariant.

Eliot Tybebo is het bewijs dat niet alleen spelers, maar ook coaches bij paars-wit vanuit de jeugd kunnen doorstromen naar de eerste ploeg. Het traject loopt van de U7, via de U9 en de U10 naar de beloftenploeg van Craig Bellamy. Die vraagt hem op een blauwe maandag of hij geen zin heeft om een opleiding als video-analist te volgen.

Vanaf dan gaat het hard voor de rasechte Brusselaar, zeker wanneer hij door Vincent Kompany wordt opgenomen in zijn sportieve staf, zij het dan in een andere rol als coach standaardsituaties. En zo komt hij bijna gelijktijdig met Zeno Debast en Julien Duranville terecht in de ruime selectie van de A-ploeg van paars-wit.

Onderling overleg versus afscheid in mineur

Maar dan loopt het fout. Want in mei van dit jaar maakt RSC Anderlecht bekend dat Vincent Kompany 'in onderling overleg' de club zal verlaten. Het vertrek van het icoon wordt aangekondigd met twee schamele alinea's tekst op de clubwebsite. Tybebo weet op dat moment niet hoe zijn toekomst er zal uitzien. Kompany zelf maakt wel meteen duidelijk dat hij hem graag wil meenemen naar zijn toekomstige werkgever Burnley. Maar van Anderlecht zelf komt er simpelweg niets. Geen telefoontje, geen mailtje, geen sms'je: niets.

Zeven maanden later weten we dus dat er van onderling overleg niet al te veel sprake is geweest. Want zo zegt Tybebo: 'Het is nooit onze bedoeling geweest om zonder prijs Anderlecht te verlaten'. Dat is voor een keer wel duidelijke communicatie. Het afscheid laat een wrange nasmaak achter omdat hij Anderlecht als zijn thuis ziet. Hij had er zichzelf zeker zijn hele leven zien werken. Maar de kansen die Bellamy en Kompany hem hebben gegeven, zijn door het paars-witte bestuur eigenhandig de nek omgewrongen.

Eliot_Tybebo_(c)_BRUZZ_20221115

| Eliot Tybebo.

Burnley en schaar-steen-papier met Ribéry

En dus steekt Tybebo mee het Kanaal over naar Burnley. Figuurlijk dan toch, want door het ontbreken van een werkvergunning analyseert en bedenkt hij varianten voor hoekschoppen en vrije trappen vanuit België. Dat gaat bijzonder goed, want na 21 speeldagen staat Burnley helemaal bovenaan het klassement met drie punten voorsprong op Sheffield United.

De 30-jarige Ket blijft Anderlecht wel van dichtbij volgen. Dat doet hij al sinds hij klein is en nog meer na de Europese wedstrijd tegen Bayern München in 2008. Anderlecht krijgt een pak rammel. De match staat dan ook vooral in zijn geheugen gegrift omwille van een rondje schaar-steen-papier om een vrije trap. Franck Ribéry wint het pleit en legt de 0-5-eindstand vast in het Constant Vanden Stockstadion. Het begin van de liefde voor de stilstaande fase.

Verrader El Khannous

Geen beslissende standaardsituaties in de wedstrijd tegen Racing Genk. Maar die had de Limburgse geoliede machine ook niet nodig om afstand te nemen van de recordkampioen. Godfried, Rein en Pico waren vooral onder de indruk van Bilal El Khannous.

Die speelde in de jeugd nog bij Anderlecht en was werkelijk outstanding. En toch noemt Tybebo hem al grappend een verrader. Benieuwd of de Marokkaan ook op het komende WK in Qatar kan schitteren, want de spelverdeler maakt deel uit van de selectie en zag zijn concurrent Amine Harit van Olympique Marseille het voorbije weekend uitvallen tegen AS Monaco.

Muzikaal aflsuiten doen we met de 'Sugarcane (Remix)' van Camidoh, Mayorkun, Darkoo en King Promise. Ofwel de 'tune van de zomer' van Eliot Tybebo.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni