podcast

#73 Radio Radzinski met Siebe Van der Heyden: over derbykoorts, Kindermans en Ninove

Jeu, set et match. Het spandoek van de Union-supporters na de zesde opeenvolgende zege tegen Anderlecht zegt genoeg. Samen met Siebe van Der Heyden blikken we in deze Radio Radzinski terug op de zoveelste mokerslag voor paars-wit.

De emmer der vernederingen is vol. Anderlecht ging tegen Union nog maar eens de boot in, voor de zesde keer op rij nu al. Toegegeven, met scheidsrechter Bram Van Driessche leek Union wel met twaalf te spelen. Dat vindt ook Siebe Van der Heyden (Union), voor wie Moussa N'Diaye ook geen rode kaart had verdiend na tien minuten.

'Bizarre Bram'

Het is het sleutelmoment dat de wedstrijd in een beslissende plooi legt. En toch slaagt Anderlecht er lange tijd in om stand te houden. Meer nog, dankzij een mooie goal van Silva is er tot tien minuten voor affluiten geen vuiltje aan de lucht. Maar dan beslist 'Bizarre Bram' om de wissel van een geblesseerde Sardella aan de zijlijn niet te laten doorgaan.

Wat volgt is een provinciale voetbalscène. Coach Brian Riemer zwiert Sardella weer het veld op, waarna die geel krijgt en zonder uitleg weer naar de kant moet. Gevolg: Union scoort de gelijkmaker tegen negen Anderlecht-spelers. Daarna zakt het kaartenhuisje volledig in elkaar. Geen stunt en dus geen mentale boost.

Vuile was, Kindermans en een knieslide

Nu goed, Union was voor aanvang van de Brusselse derby sowieso favoriet. Het sprookje van vorig seizoen krijgt stilaan een vervolg. En daar zit een licht paars-wit randje aan. Want Siebe Van der Heyden heeft leren voetballen in Neerpede. Al zag zijn moeder dat door de vele vuile was eigenlijk niet zitten. Maar hij zet door en komt op 10-jarige leeftijd terecht op de jeugdacademie van paars-wit, ofwel het koninkrijk van Jean Kindermans.

Al lijkt zijn heerschappij zo goed als voorbij. Want na Kompany begint het bestuur nu ook aan de poten te zagen van de stoel van Kindermans. De ontmanteling van de club gaat zo gewoon verder en da's voor Rein en Pico het begin van het einde. Zelf lukt het Van der Heyden niet om door te breken bij Anderlecht. Toch houdt hij vooral positieve herinneringen over aan zijn tijd in de schaduw van het Astridpark. Achter die uitdagende knieslide richting de thuisfans moeten we dan ook niets zoeken. "Ik wil gewoon die derby winnen, meer niet."

De boeken van Burgess en 'Billionaire' in Ninove

Verder in de aflevering gaan we nog door op de keeperswissel met Bart Verbruggen, komt ook Tom Waes aan bod en vragen we ons af of Christian Burgess nu echt wel zo'n uber-intellectueel is als iedereen beweert. Spoiler alert: nee, hij leest geen werk van Thomas Piketty. Dat zou voor iemand die tot de lucky few behoort ook een verspilling van tijd zijn.

En ook al verdienen voetballers veel geld, in eerste klasse ben je bij ons nog niet snel miljardair. Dat brengt ons meteen bij 'Billionaire' van Bruno Mars. Het was voor Van der Heyden het ontgroeningsritueel bij de Rode Duivels en dat mag hij bij ons nog eens losjes overdoen.

Of de verdediger ooit miljardair wordt, valt af te wachten. Het zou van hem in zijn toekomstige woonplaats Ninove een uitzondering maken. Van der Heyden bouwt er aan stulpje met een lange kachel. Hij heeft er zelfs al kennisgemaakt met de plaatselijke bevolking. Ook Pico kent de stad goed, of toch de Chinees waar hij soms eens gaat eten.

KATNUF

Eindigen doen we met een paar dilemma's en een prijsvraag voor een gesigneerd truitje van Van der Heyden. De muzikale afsluiter is 'Van Mij Zijn' van KATNUF.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?