podcast

#74 Radio Radzinski met Sam Kerkhofs: over Vandenhaute, duidelijke Denen en een fout shirt

Zeg niet langer voorzitter, maar wel niet-uitvoerend voorzitter tegen Wouter Vandenhaute. Een zoveelste positiewissel aan de top van de club moet (eindelijk) voor de nodige rust en stabiliteit zorgen. Maar zal dat ook lukken? En is het voor de supporters voldoende? We bespreken het in deze Radio Radzinski samen met Sam Kerkhofs: Anderlecht-supporter en pionier van de sportpodcast in België.

Sam Kerkhofs is letterlijk en figuurlijk een grote meneer. In maart 2011 richt hij de SportHouse Group op, waarmee hij zich verdiept in de wereld van sociale media voor professionele atleten. Tot zijn klantenbestand behoren onder andere Kevin De Bruyne en Max Verstappen.

Acht jaar later, in 2019, komt daar het platform Friends of Sports bij en zo zien de podcasts Mid Mid, X&O’s en tal van andere luisterkanalen het levenslicht. Hij is zonder enige twijfel de godfather van de Belgische sportpodcast. Samen met zijn passie voor Anderlecht maakt dat van hem de ideale gast voor Radio Radzinski.

ab12b790-samvierkantapart.png
© Godfried Roelant

'Wouter is een visionair, maar wel een met een communicatieprobleem'

Ook Kerkhofs zag hoe zijn geliefde club vorige week een nieuw dieptepunt bereikte. Na het vertrek van Vincent Kompany en het ontslag van zijn opvolger Felice Mazzù, waren er nu de geruchten over het stopzetten van de samenwerking met Jean Kindermans als hoofd van jeugdcomplex Neerpede.

Voor de supporters was de maat vol. Zij verenigden zich en eisten in een open brief het ontslag van voorzitter Wouter Vandenhaute. Zover komt het niet, al zet hij wel een stap opzij. Hij laat de dagelijkse leiding van de club over aan Jesper Fredberg en Kenneth Bornauw. Zelf blijft hij op post als niet-uitvoerend voorzitter. En dat vindt Sam een goede zaak.

'Wouter is een visionair, maar wel een met een communicatieprobleem. Hij denkt vaak sneller dan zijn woorden kunnen volgen. Het lijkt mij vooral een gebrek aan informatie te zijn die voor heel wat frustratie zorgt. Ik ben wel blij dat hij bij de club blijft, want hij is een loodgieter die moeilijke dossiers tot een goed einde kan brengen.'

Kerkhofs kan het weten, want Vandenhaute is mede-aandeelhouder van zijn bedrijf. Al wil dat niet zeggen dat zijn vrijheid daardoor wordt ingeperkt. 'Het is jammer dat mensen soms denken dat ik een of andere handpop van Wouter ben. Dat is niet zo. Er is nooit een moment geweest waarop hij mij heeft aangesproken over wat ik wel en niet mag zeggen.'

Werkende Kompany en luie Zetterberg

Rein, Pico en Godfried nemen de proef op de som en vragen hem of het loslaten van Kompany niet de slechtste beslissing is in de recente paars-witte geschiedenis. 'Zelf had ik ook graag mijn favoriete oud-speler nog wat langer bij de club gezien. Maar niemand weet of hij dit jaar verder had gestaan. Al lijkt de kans groot, als je ziet wat hij nu bij Burnley presteert.'

Toch moeten we volgens Sam oppassen met het verheerlijken van oud-spelers in een andere functie. 'Iedereen schreeuwde moord en brand bij het vertrek van Zetterberg. Maar ik heb me laten vertellen dat die zijn werkethiek toch niet dezelfde was als pakweg die van Kompany.'

Debast, een nieuwe prijsvraag en Zwangere Guy

Helemaal aan het einde gaan we nog dieper in op het nakende vertrek van El Hadj en de bemoedigende prestatie van Debast tegen Club Brugge. We maken ook de winnaar bekend van het gesigneerde truitje van Siebe Van der Heyden en vuren meteen een nieuwe prijsvraag af. Daarmee kan je dankzij Sam een oldskool paars-wit shirt winnen met daarop het logo van de Generale Bank. Afsluiten doen we met KENNY van Zwangere Guy en Jan Paternoster.

1ba04efd-bestesamendef.jpg
© Godfried Roelant
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?