Podcast

#86 Radio Radzinski met Aad de Mos: over AZ, voetbaldier Constant en ultieme wraak

Godfried Roelant
© BRUZZ
19/04/2023

Europees succes boeken. Aad de Mos weet hoe dat moet. In 1988 wint hij als trainer van KV Mechelen Europacup II en in 1990 staat hij als coach van Anderlecht nog eens in de finale van datzelfde toernooi. 33 jaar later kan paars-wit daar een vervolg aan breien als het doorstoot naar de eindstrijd van de Conference League. “Maar ik zie het niet gebeuren. Ze kunnen donderdag zomaar drie goals om de oren krijgen van AZ,” zegt hij in een nieuwe aflevering van Radio Radzinski.

Hij mag vandaag dan al 76 jaar oud zijn, het voetbal laat Aad de Mos nog altijd niet los. “Heb je die actie van Mika Godts op training bij Ajax gezien? Da’s wel de moeite.” Van de jeugdreeksen van de topclubs in Nederland tot de leukste affiches op de internationale voetbalkalender. De besnorde Hagenees volgt het allemaal, al woont hij vandaag wel in Eindhoven.

Voetbaldier Constant en golfstok Roger

Tussen 1989 en 1992 staat de Mos als coach aan de zijlijn bij Anderlecht. Hij heeft er bijzonder goede herinneringen aan en al zeker aan de man van wie het stadion de naam draagt.

ede2126d-photonews10354433-034.jpg

| Aad de Mos schudt de hand van oud-voorzitter van RSC Anderlecht Constant Vanden Stock. De twee konden het goed met elkaar vinden.

“Constant was een echt voetbaldier. Ik heb hem dan ook heel hoog zitten. Het gebeurde wel vaker dat ik tot laat ’s avonds met hem zat te ouwehoeren over voetbal. Hij kende er ook echt iets van, wat ook logisch is aangezien hij zelf nog bondscoach is geweest.

“Voor elke wedstrijd ging ik langs in zijn bureau en dan vroeg hij mij ‘de feuille’ van de match (het wedstrijdblad, red.). Dan bekeek hij aandachtig alle namen die erop stonden. Meestal kon hij zich vinden in de opstelling, maar soms had hij zijn bedenkingen. Zo heb ik ooit eens Danny Boffin tegen zijn voet laten spelen en daar was hij niet voor te vinden. Maar na de match is hij mij wel komen feliciteren met de overwinning. Daar heb ik bijzonder veel respect voor.”

'In tegenstelling tot zijn vader kende Roger werkelijk niets van voetbal. We noemden hem de golfstok, omdat hij daar meer mee bezig was dan met voetbal'

Aad de Mos, ex-coach van RSC Anderlecht

Zoon Roger Vanden Stock neemt in 1996 de fakkel over. Maar daar kijkt de Mos helemaal niet naar op. “Die twee zijn dag en nacht verschil. In tegenstelling tot zijn vader kende Roger werkelijk niets van voetbal. We noemden hem de golfstok, omdat hij daar meer mee bezig was dan met voetbal.”

Slachtpartij in Göteborg en titelgeluk in een drakenjas

In 1990 bereikt de Mos de finale van de Europacup II. Tegenstander is Sampdoria met speerpunten Roberto Mancini en Gianluca Vialli. “Hoh, jongens. Dat was echt een slachtpartij. Ik denk dat al die Italianen toen gedrogeerd waren. Zoveel doodschoppen heb ik nog nooit gezien.”

Er wordt uiteindelijk met 2-0 verloren en de Mos krijgt achteraf kritiek voor de late invalbeurten van Luc Nilis en Luis Oliveira. En daar heeft hij nog altijd geen spijt van. “Jankovic mist twee minuten voor affluiten een enorme kopbalkans voor een leeg doel. Als ik geweten had dat hij die zou missen, dan had ik ze misschien vroeger ingebracht. Maar anders niet.”

933ae1ca-maxresdefault.jpg

Een seizoen later wordt de Mos wel kampioen met Anderlecht. Hij viert dat in een opvallend rode drakenjas en dat komt hem duur te staan bij manager Michel Verschueren. Godfried wil weten of hij de bewuste jas vandaag nog in zijn kleerkast heeft hangen.

“Nee, die heb ik niet meer (lacht). Kijk er is daar heel wat over gezegd en geschreven, maar soms moet je zoiets gewoon doen. De pers heeft mij dat aangewreven. Het zou arrogant zijn en niet passen bij een club als Anderlecht, net zoals rondrijden met een gepersonaliseerde nummerplaat ‘AAD-300’. Maar die heb ik zelf van Verschueren gekregen. Het is dan een bijnaam geworden en die gebruik ik vandaag ook voor mijn Twitteraccount. Dat ging ook moeilijk anders, want er waren al te veel valse accounts.”

Wraak op Ajax door een overspelige scheidsrechter

Geen Europese beker met Anderlecht dus. Maar met KV Mechelen beleeft de Nederlander wel een echt sprookje. In 1988 zijn ze in de finale van diezelfde Europacup II te sterk voor Ajax. Al had het niet veel gescheeld of ‘De Kakkers’ waren er nooit geraakt.

1b67b29d-photonews10005487-001.jpg

| Piet den Boer, Lei Clijsters en Aad de Mos aan het feest bij KV Mechelen.

“In de halve finale verdedigen we in de terugwedstrijd in Italië een 2-1-voorsprong tegen Atalanta Bergamo. De scheidsrechter fluit die match elke fase in ons nadeel. We komen 1-0 achter en tijdens de rust vraag ik aan mijn assistent Fi Van Hoof om eens te gaan kijken in de kleedkamer van de scheidsrechter. Die had ik de avond voordien zien flirten met een rondborstige dame die volgens mij niet zijn vrouw kon zijn.”

“Ik dacht bij mezelf: hij zou maar eens zo gek moeten zijn om die ook tijdens de match in zijn kleedkamer te verstoppen. En dat was ook daadwerkelijk het geval. De tweede helft kregen we de fouten en vrije trappen waar we recht op hadden. Dat heeft uiteindelijk geresulteerd in doelpunten van Emmers en Rutjes, een finaleplaats en bekerwinst.”

'Johan Cruijff en Marco van Basten hebben een mes in mijn rug gestoken. Van Basten heb ik dat vandaag nog altijd niet kunnen vergeven'

Aad de Mos, ex-coach van RSC Anderlecht

Het succes staat geboekstaafd als ‘de Wraak van Aad’. Want de Mos wordt drie jaar daarvoor de laan uitgestuurd bij Ajax na een conflict met het bestuur en enkele spelers.

“Johan Cruijff heeft toen een mes in mijn rug gestoken en Marco van Basten en John Van’t Schip voor zijn kar gespannen. Dat heeft toen heel veel pijn gedaan. Maar ik heb zoveel van Cruijff geleerd dat ik het wel kan plaatsen. Van Basten heb ik tot op vandaag wel nog altijd niet vergeven.”

Anderlecht voorbij AZ?

33 jaar na de finale tegen Sampdoria maakt Anderlecht dit seizoen opnieuw kans om de eindstrijd van een Europees toernooi te spelen. Donderdag speelt het in Alkmaar de terugwedstrijd in de kwartfinales van de Conference League tegen AZ. Het start daarin met een mooie 2-0-voorsprong, maar dat zal volgens de Mos niet genoeg zijn.

“Ik zie het niet gebeuren. Ze kunnen er zomaar drie goals om de oren krijgen,” voorspelt de Mos. Pico, Rein en Godfried hebben wel vertrouwen in een goede afloop. Ze beseffen dan ook dat het winnen van de Conference League niet langer een mooie bonus is, maar eerder noodzakelijke levenslijn. Helemaal aan het einde maken we nog de winnaar van het pretpakket uit de fanshop van KVC Westerlo bekend. Muzikaal afsluiten doen we met ‘Multicolor’ van Son Mieux.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni