podcast

#87 Radio Radzinski: over een triestig parcours, een hard verdict en The Masked Finger

Het is eind april en het seizoen van Anderlecht zit erop. De balans oogt bijzonder mager. Het is al sinds 1937 geleden dat paars-wit de voetbaljaargang nog eens is geëindigd op een elfde plaats. In een nieuwe Radio Radzinski zoeken Rein, Pico en Godfried uit hoe het zover is kunnen komen.

Gelaten, maar zonder echt over te lopen van frustratie. Dat is het gevoel waarmee Pico, Rein en Godfried zondag het Lotto Park zijn buitengewandeld na de thuisnederlaag tegen KV Mechelen. Er stond nochtans heel wat op het spel. Want met een zege was er nog een waterkans voor Anderlecht op het laatste ticket voor Play-off II en dus Europees voetbal volgend seizoen.

Maar een sterke Rob Schoofs besliste daar anders over. Ook al omdat de heropleving van de thuisploeg na de rust van korte duur was. Ach ja, zelfs een overwinning had niet volstaan. Cercle veroordeelde Zulte-Waregem tot degradatie en mag zich verdiend opmaken voor een krachtmeting met AA Gent, Standard en Westerlo.

Kroniek van een aangekondigd falen

Anderlecht eindigt het seizoen zo op een elfde plaats, de slechtste eindklassering sinds 1937. Dat hoeft volgens het panel niet te verbazen. Het is de kroniek van een aangekondigd falen dat begint bij het ontslag van Vincent Kompany.

Na een derde plaats en een bekerfinale vorig seizoen wordt 'Vince The Prince' de laan uitgestuurd. Zijn vervanger luistert naar de naam Felice Mazzù. Die houdt het uit tot net voor de start van het WK. Voorzitter Wouter Vandenhaute houdt dan een persconferentie om de gemoederen te bedaren, maar dat lukt niet.

De mediamagnaat predikt de grote cultuuromslag en spreekt de volgende profetische woorden uit: 'Het kan altijd nog slechter. Zo is het in het leven en zo is het in de sport'. En zo geschiedde. Want na een korte passage van Robin Veldman als T1, slagen ook de nieuwe coach Brian Riemer en sportief directeur Jesper Fredberg er (voorlopig) niet in om het tij te keren. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat zij wel nu pas tijd krijgen om echt te bouwen aan een competitieve kern.

Vandenhaute heeft al heel wat tijd gehad. Daarin heeft hij niet alleen Kompany aan de deur gezet. Hij bedankte ook zijn rechterhand Peter Verbeke voor bewezen diensten en liet het hoofd van de jeugdopleiding Jean Kindermans weten dat hij niet meer welkom is op Neerpede. Il faut le faire.

En dan hebben we het nog niet gehad over het vernietigende HUMO-artikel van Jan Hauspie. Daarin wordt de ondertussen niet-uitvoerende voorzitter weggezet als een tiran en komen we te weten dat hij en zijn vrouw Catherine Van Eylen allebei factureren aan nv Huppeldepup die ze zelf hebben opgericht.

Anderlecht never dies

En toch blijven we positief. Want verder in de aflevering proberen we al te denken aan volgend seizoen. Wie moet er komen? En wie zoekt beter andere oorden op? Pico en Rein wikken en wegen hun antwoorden.

Helemaal aan het einde doen we nog een verhaal uit de doeken over 'The Masked Finger'. Muzikaal afsluiten doen we met 'On Melancholy Hill' van Gorillaz.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?