Podcast

#88 Radio Radzinski met Hendrik Van Crombrugge en Erhan Demirci: van Kompany tot Riemer

Godfried Roelant
© BRUZZ
17/05/2023
Updated: 18/05/2023 15.16u

Voor de laatste Radio Radzinski van het seizoen heeft komiek Erhan Demirci zijn goede vriend Hendrik Van Crombrugge meegenomen. Twee uur lang maken ze samen met Godfried, Rein en Pico nog eens de balans op van het paars-witte annus horribilis. “Alles na Kompany ging sowieso een downgrade zijn en da’s ook gebleken. Onze harde schijf was echt gewist. Maar eerlijk is eerlijk: Felice had hele grote schoenen om te vullen en onze kern was niet volwassen genoeg om daarmee om te gaan.”

‘Keepers zijn geen voetballers’. Het is een eeuwenoud cliché, maar niet eentje dat van toepassing is op Hendrik Van Crombrugge. Want de doelman van Anderlecht heeft goede voeten en die had hij al van voor zijn komst naar het Lotto Park.

“Veel mensen denken dat ik heb leren uitvoetballen onder Kompany, maar het is juist andersom. Vince heeft mij weggeplukt bij Eupen omdat ik van achteruit kan opbouwen.”

Zonder smartphone naar Gaasbeek

Komiek en goede vriend Erhan Demirci zit mee aan tafel in deze laatste Radio Radzinski van het seizoen. Hij hoort het verhaal met open mond aan. “Hendrik, habibi, da’s toch ongelooflijk dat iemand als Kompany jou volgt op een moment dat je nog bij Eupen speelt? Wie kan zoiets zeggen?”

“Wel, ik ben de enige denk ik,” antwoordt de doelman droog. En dan was de overgang naar Anderlecht nog bijna misgelopen. “Ik was op een dag op uitstap met mijn vrouw naar het kasteel van Gaasbeek. En om niet gestoord te worden had ik mijn smartphone uitgezet.” Rein moet er eerst nog om lachen. “Zotter dan dit wordt het niet meer denk ik. Zonder gsm naar Gaasbeek.”

8042b26c-hendrikvancrombruggeeupencphotonews.jpg
© BRUZZ | Hendrik Van Crombrugge pakt uit met een redding in een plunje van KAS Eupen.

Van Crombrugge vindt het allemaal best grappig, maar pikt de draad snel weer op. “Toen ik het domein buiten wandelde, zag ik plots dat ik verschillende gemiste oproepen had gemist. Een daarvan was afkomstig van een Engels nummer. Ik ben dan gaan kijken in de Whatsappgroep van de Rode Duivels en het bleek Vincent Kompany te zijn. Daarna is het redelijk snel gegaan. ’s Avonds zaten we al rond de tafel en is het contract getekend.”

Tandem met twee prinsen rijdt zich stuk

In de zomer van 2019 is Vince The Prince nog speler-trainer van Anderlecht. “In dat concept heb ik eigenlijk nog nooit geloofd. Op zo’n niveau kan dat gewoon niet werken. Je kan niet 100 procent met je lichaam bezig zijn en dan nog eens de buitenwereld toespreken en tactische plannen bedenken.”

'Kompany wil enkel afgerekend worden op wat hij zelf heeft mogen beslissen. Een clash met het bestuur was op termijn onvermijdelijk'

Hendrik Van Crombrugge, doelman bij RSC Anderlecht

Het verhaal duurt dan ook niet bijzonder lang, want in oktober komt Frank Vercauteren de rangen versterken. Maar tussen de twee prinsen van het Astridpark botert het niet. “Ach ja, Kompany was op dat moment nog een coach met een bijzonder romantische visie over voetbal. Frank was realistischer ingesteld en dat botste natuurlijk. Een echte vete zoals dat toen is neergeschreven was er wel niet.”

Godfried wil weten of er eigenlijk iemand is die kan doordringen tot Kompany of hem van gedachten kan doen veranderen. “Moeilijk, ik denk dat enkel Jelle ten Rouwelaar (keeperstrainer, red.) en Craig Bellamy (assistent, red.) echt op hem konden inpraten. Da’s ergens ook zijn sterkte. Hij wil enkel afgerekend worden op wat hij zelf heeft mogen beslissen. Een clash met het bestuur was op termijn onvermijdelijk.”

Van aanvoerder tot bankzitter

Ondanks een derde plaats in de competitie en een bekerfinale scheiden de wegen van Kompany en Anderlecht aan het einde van vorig seizoen. Voor Van Crombrugge gaat het vanaf dan bergafwaarts. “De sfeer in de groep in september was echt dramatisch. Heel wat jongens wilden weg, maar konden geen transfer versieren. Ik heb mijn makelaar toen ook de opdracht gegeven om de markt wat af te schuimen. Maar er is niets uit de bus gekomen.”

'Riemer gaf me in het begin nog vertrouwen, maar ik voelde al snel dat er aan de poten van mijn stoel werd gezaagd'

Hendrik Van Crombrugge, doelman bij RSC Anderlecht

Felice Mazzù als vervanger van Kompany blijkt bovendien een totale miscast te zijn van voorzitter Wouter Vandenhaute. “Alles na Kompany ging sowieso een downgrade zijn en da’s ook gebleken. Onze harde schijf was echt gewist na zijn vertrek. Maar eerlijk is eerlijk: Felice had hele grote schoenen om te vullen en onze kern was niet volwassen genoeg om daarmee om te gaan. Hij heeft een lossere stijl en daar was onze groep niet op ingesteld.”

De Italo-Belg zingt het dan ook niet lang uit bij de recordkampioen. De Deen Brian Riemer is zijn opvolger. “Hij gaf me in het begin nog vertrouwen, maar ik voelde al snel dat er aan de poten van mijn stoel werd gezaagd. Bart Verbruggen heeft ook ongelooflijk veel talent, dus ik wist dat het niet lang meer ging duren vooraleer ik mijn plaats zou moeten afstaan.”

'De manier hoe ik ben behandeld heeft diepe wonden geslagen. Maar dat worden langzaam littekens waar je mee moet en kan leven'

Hendrik Van Crombrugge, doelman bij RSC Anderlecht

De manier waarop dat gebeurd is, heeft wel veel pijn gedaan. “Ja, ik heb al die tijd woordvoerder gespeeld voor een club die volledig de weg kwijt is. Als je dan zo wordt behandeld slaat dat een diepe wonden. Maar goed, dat wordt langzaam een litteken waar je mee moet en kan leven,” sluit Van Crombrugge deze Radio Radzinski af. Muzikaal doet hij dat met ‘1 Op Een Miljoen’ van Metejoor.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht, Sport, radio radzinski, hendrik van crombrugge, erhan demirci, RSC Anderlecht

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie