Podcast

#90 Radio Radzinski: over het gebrek aan wingers, matennaaierij en zieke vogel Hans

Godfried Roelant
© BRUZZ
06/09/2023

De interlandbreak komt niet ongelegen voor Anderlecht. Met 13 op 18 na zes speeldagen zijn de cijfers zeker niet slecht. Maar tegen Racing Genk hervalt paars-wit weer in oude gewoontes. “Hoe is het mogelijk dat je 75 minuten lang tegen tien speelt en zo weinig kansen creëert?,” vraagt Rein zich deze week af in een nieuwe aflevering van Radio Radzinski.

Bedroevend. Echt anders kan je de prestatie van Anderlecht in de Cegeka-arena van Racing Genk niet noemen. Al na een kwartier spelen komt de vice-kampioen met tien man te staan na een rode kaart voor Bonsu Baah. En toch slaagt paars-wit er niet in om dat numerieke voordeel uit te buiten. De Limburgers zijn lange tijd gewoon de betere ploeg.

“Ik was bij de rust zelfs vergeten dat we in een man-meer-situatie zaten. Daarmee is eigenlijk alles gezegd,” zet Pico meteen de toon in deze 90ste aflevering van Radio Radzinski. Ook Rein ergert zich dood aan het geleverde spel van Anderlecht.

'Waar blijven die wingers? Anderlecht heeft nood aan iemand die tegen de zijlijn durft spelen en na 90 minuten kalk op zijn hielen heeft plakken'

Reinout Vander Hulst, stem bij Radio Radzinski

“Er is een totaal gebrek aan creativiteit. Flips wil ik gerust nog wat krediet geven, maar Anders Dreyer is simpelweg niet goed genoeg. Die tien transfers van Fredberg waren en zijn misschien nog altijd veelbelovend. Hij heeft de kern gespekt met een karrenvracht aan controlerende middenvelders, maar daar ligt het probleem niet. Het is op de flanken dat er nog versterking nodig is. Waar blijven die wingers? Anderlecht heeft nood aan iemand die tegen de zijlijn durft spelen en na 90 minuten kalk aan zijn hielen heeft plakken.”

De flits van Amuzu en de drie fouten van Diawara

En toch is het de enige echte winger in de selectie die na 71 minuten de wedstrijd openbreekt. Met een weergaloos afstandsschot lijkt Francis Amuzu paars-wit aan drie punten te helpen. Maar da’s buiten de late wissels van Brian Riemer gerekend. “Kijk, ik heb Diawara in de vorige aflevering de wereldkampioen verstoppertje spelen genoemd. Hij had het beter zondag nog eens gedaan. Want met drie fouten op rij ligt hij aan de basis van de late gelijkmaker. Nu goed, de goal zat er zo ook wel aan te komen,” legt Rein uit.

Hij beschouwt de ingrepen van Riemer ook als de puurste vorm van kernmanagement. “Het is duidelijk dat Diawara op termijn geen plaats meer heeft in deze ploeg. Maar als hij voor het einde van de transferperiode niet weggeraakt, dan moet je er wel mee verder tot in januari. Je moet hem dus ergens het gevoel geven dat hij er nog bijhoort.”

Pico kan zich daar in vinden, maar is ondertussen vooral bezig met zijn NFL-team samen te stellen. “Ja, naast een passie voor voetbal, heb ik ook een zware NFL-verslaving. Elk jaar speel ik een soort online competitie waarbij je zelf een ploeg moet bouwen. En juist nu tijdens de opname staat de draft op het programma.”

Het vuur van Vertonghen en zieke vogel Hans

Verder in de aflevering vragen we ons af hoeveel krediet coach Brian Riemer zal krijgen van zijn landgenoot Fredberg en gaan we dieper in op het gedrag van Jan Vertonghen. Het is hij die Bonsu Baah een rode kaart aansmeert en na affluiten neus aan neus staat met technisch directeur van Racing Genk Dimitri de Condé.

“Tjah, er zat duidelijk meer vuur dan gewoonlijk in Vertonghen. Misschien dat hij op voorhand al aanvoelde dat het nodig was om de rest van de ploeg op scherp te zetten. Die fase met Baah kan je zeker zien als een vorm van matennaaien. Maar goed, dat gebeurt iedere week op een voetbalveld. Tegenover de Condé heeft hij zich trouwens al verontschuldigd op ‘X’ (voormalig Twitter, red.), dus ik denk dat we net zoals hijzelf daarmee dat incident wel kunnen afsluiten,” analyseert Godfried.

Afsluiten doen we met Hans Vanaken die dit weekend scoort tegen AA Gent en vervolgens de spionkop gaat uitdagen. Daarbij komt er een soort vogelgeluid uit zijn mond dat zowel Rein, Pico als Godfried nog niet dikwijls hebben gehoord. Muzikaal zou de vogeltjesdans dus niet misstaan om deze aflevering neer te leggen. En toch kiest Rein voor ‘Point and Kill’ van Little Sims en Obongjayar, of moeten we Adebayor zeggen?

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni