AA Gent, Anderlecht en Antwerp staan voor laatste horde om plekje in Europese poules

20220808_ANDERLECHT-SERAING
© Belga Image
| Met AA Gent, Anderlecht en Antwerp spelen er donderdagavond drie Belgische ploegen hun laatste wedstrijd in de play-offrondes van de Europese bekercompetities.
© Belga Image
| Met AA Gent, Anderlecht en Antwerp spelen er donderdagavond drie Belgische ploegen hun laatste wedstrijd in de play-offrondes van de Europese bekercompetities.

Met AA Gent, Anderlecht en Antwerp spelen er donderdagavond drie Belgische ploegen hun laatste wedstrijd in de play-offrondes van de Europese bekercompetities. AA Gent, dat als enige ploeg in de Europa League uitkomt, moet na een 0-2 nederlaag uit de heenwedstrijd nog vol aan de bak tegen zijn tegenstander Omonia Nicosia. Antwerp (thuis tegen Basaksehir) en RSC Anderlecht (thuis tegen Young Boys) bikkelen voor een plek in de groepsfase van de Conference League en kijken met een respectievelijk gelijkspel en overwinning op zak tegen een op papier makkelijkere opdracht aan.

Voor AA Gent wacht donderdagavond een zware klus. De Belgische bekerwinnaar moet op het veld van het Cypriotische Omonia Nicosia een dubbele achterstand trachten weg te werken om zijn plekje in de groepsfase van de Europa League veilig te stellen. De ploeg van coach Hein Vanhaezebrouck zal uit een ander vaatje moeten tappen dan in de heenwedstrijd. Daarin toonde La Gantoise zich erg bleekjes gedurende de hele eerste helft en kon het pas in de tweede helft enig weerwerk bieden. Als de Buffalo's zich in de Cypriotische hoofdstad niet weten te redden, is de Conference League nog altijd een vangnet en blijven de Gentenaars in die competitie verder Europees actief.

Anderlecht kan zich donderdagavond tegen het Zwitserse Young Boys voor het eerst sinds het seizoen 2018/19 plaatsen voor de groepsfase van een Europees toernooi. De Brusselaars hopen tegen de Zwitsers eveneens hun Europese kater uit het vorige seizoen door te spoelen. Toen werd het in de laatste voorronde van de Conference League uitgeschakeld door het Nederlandse Vitesse. De ploeg van Felice Mazzu gunde zichzelf na een 0-1 zege uit de heenwedstrijd alvast een mooie uitgangspositie voor de return. De Italo-Belg kan op het middenveld deze keer echter geen beroep doen op Adrien Trebel. De Fransman onderging een operatie aan zijn schouder na een harde val in de heenwedstrijd tegen Young Boys en staat tot de winterstop aan de zijlijn.

Voor Antwerp kan het donderdagavond tegen Basaksehir nog alle kanten uit. The Great Old sleepte vorige week met een late treffer van Dinis Almeida een 1-1 gelijkspel uit de brand in de Turkse grootstad en maakt donderdagavond een mooie kans om zich voor het derde seizoen op rij te plaatsen voor de groepsfase van een Europees toernooi. Bij winst in het Bosuilstadion is Antwerp altijd zeker van de groepsfase van de Conference League.

AA Gent, Anderlecht en Antwerp kregen dit weekend elk rust in de Jupiler Pro League en hadden dus ruim de tijd om naar de beslissende duels toe te werken. De Buffalo's beginnen in Cyprus om 19.00 aan hun wedstrijd. In Anderlecht wordt de aftrap om 20.00 uur gegeven. Antwerp begint in het Bosuilstadion als laatste aan zijn wedstrijd.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?