Afbraak stadion ramp voor atletiek: ‘Zoveel meer dan de Memorial’

De geruchten dat de Heizel afgebroken zou worden, raakt de Brusselse atletiekwereld in het hart. Het is niet alleen een fantastisch uithangbord, maar ook een plek waar atleten dagelijks over de vloer komen.

“Je kunt je toch niet inbeelden dat de hoofdstad van Europa geen stadion met een atletiekpiste zou hebben,” stelt Jean Halewyck, directeur van Brussels Athletics. “Iedereen weet dat de Memorial Van Damme er jaarlijks plaatsvindt, maar er gebeurt nog veel meer. Onze Brussels Grand Prix wint bijvoorbeeld steeds maar aan bekendheid en behoort nu tot de top honderdvijftig van atletiekmeetings, wereldwijd. Je hebt uiteraard ook nog de Belgische kampioenschappen, wedstrijden als de Brussels Ekiden; noem maar op.”

Het Koning Boudewijnstadion is vooral bekend voor die sportevenementen, maar voor heel wat Brusselse atleten is het hun thuisbasis. De plek waar ze dagelijks trainen. “Om en bij duizend atleten van topclub Excelsior trainen op de Heizel. Zij organiseren er ook verschillende atletiekcompetities. Zonder stadion zou Excelsior wellicht leeglopen. Daarnaast komen er dagelijks ook studenten sporten, onder meer de leerlingen van de lerarenopleiding lichamelijke opvoeding van atheneum Karel Buls. Al die gasten hebben een piste nodig.”

Behalve infrastructuur biedt het Heizelstadion de Brusselse atletiek ook een uithangbord waarmee het in het buitenland kan uitpakken. “Dat de Brussels Grand Prix goede atleten aantrekt, is voor een deel omdat de competitie in dit stadion plaatsvindt. Het is gewoon een belangrijke aantrekkingspool, een mythische plek waar een aantal prestigieuze records zijn gebroken.”

EK atletiek 2022
“We blijven in het ongewisse over de toekomst van het stadion. Tijdens de laatste persconferentie spraken de betrokken personen de ambitie uit om het Europees kampioenschap atletiek in 2022 binnen te halen. Omdat er voor zo’n EK ook een opwarmingsstadion moet zijn, zou er dan nog een stadion met een vijfduizendtal zitjes gebouwd worden, ergens anders op de Heizelvlakte. Maar er staat nog helemaal niets vast.”

Het verdwijnen van het Koning Boudewijnstadion zou dus een klap zijn voor de Belgische atletiekwereld, maar vooral voor de Brusselaars zou het een kleine ramp zijn. “De Brusselse atletiekwereld zou de grootste klap incasseren. Het zijn de organisatoren van competities en de mensen die er dagelijks komen die de grootste slachtoffers zullen zijn.”

Eurostadion

Het grootste voetbalstadion van het land, de grootste ondergrondse parking van Europa: superlatieven genoeg in de plannen voor een nationaal voetbalstadion op de site van Parking C. Maar wordt het stadion ooit gebouwd? Je leest er alles over in ons dossier.     

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?