basketbalring

Afgeslankte basketbalbeker in Vorst Nationaal

Tim Schoonjans
© Brussel Deze Week
01/04/2015

De beker van België basketbal heeft een vermageringskuur ondergaan. Vorig jaar werd een groots evenement opgezet dat Paleis 12 maar liefst drie dagen innam. Dit jaar houden ze het bij één wedstrijd, op maandag 6 april.

“Het verhaal van vorig jaar heeft twee kanten,” vertelt Wim Van de Keere, general manager van de Scooore League. “De nieuwe formule heeft veel positieve reacties opgeleverd van onder meer spelers en pers, maar langs de andere kant waren we het slachtoffer van onze ambitie. De formule van de final four (waarbij de vier laatst overgebleven ploegen het tegen elkaar opnemen tijdens een evenement, red.) is hier niet echt gekend. Dat hebben we onderschat.”

Met tweeduizend toeschouwers waren de tribunes tijdens de finale veel te weinig bezet. Dat kwam voornamelijk door het feit dat de ploegen die de finale mochten betwisten pas twee dagen op voorhand bekend waren. De organisatoren hebben uit de editie van 2014 twee voorname lessen getrokken.
“Dit jaar zijn de halve finales al gespeeld en weten de supporters van Luik en Oostende dus al even dat hun ploeg in de finale staat. Ze hebben tijd om zich te organiseren. Een tweede aanpassing is de locatie. Doordat Paleis 12 al bezet was op paasmaandag, hebben we een andere zaal moeten zoeken. In Brussel, dat was een vereiste. Zo zijn we bij Vorst Nationaal uitgekomen.”

“Paleis 12 vormde op zich geen probleem, maar het is geen basketbalzaal. We moesten er nog drie tribunes bij laten zetten en het kostte heel wat geld om dat allemaal voor elkaar te krijgen. Combineer dat met een mindere ticketverkoop, en je hebt een minder geslaagde editie. Ook Vorst Nationaal is geen basketbalzaal, maar zij hebben wel alle nodige materiaal in huis om de zaal om te vormen. Dat scheelt een slok op de borrel.”

Core business
Dit jaar zullen er dus geen mini-events zijn, geen straatbasketbal, geen dameswedstrijden, enzovoort. De organisatoren beperken zich tot de core business, om de komende jaren misschien opnieuw te groeien. “We willen na deze editie terug opbouwen naar de toekomst. De finale van de damescompetitie, een exhibition game: dergelijke zaken moeten dan terug in beeld komen. We blijven in Brussel, dat is alvast een zekerheid. Het is de hoofdstad, en neutraal terrein.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni