Schoonheidsprijzen zullen ze bij RWDM niet meteen winnen voor de geleverde prestatie in en tegen Lierse. Maar dankzij de zuinige 0-1-zege gaan de Molenbekenaren met een goed gevoel de winterstop in, en vooral: mengt RWDM zich steeds nadrukkelijker in de strijd om de tweede plaats, die recht geeft op een barragewedstrijd voor promotie.

Glenn Claes zei het eerder deze week nog aan BRUZZ: de tweede plaats leeft wel degelijk in de kleedkamer. De middenvelder maakte zelf zijn wederoptreden na een blessure. Gilles Ruyssen nam zijn plek in de as van de defensie opnieuw in na een schorsing. Vorige week kwam RWDM vanwege een plotse sneeuwval in Molenbeek niet aan de bak tegen leider Westerlo. Reden te meer om de laatste wedstrijd van 2021 op een positieve noot af te sluiten, moet ook Thomas Ephestion gedacht hebben: kort voor het halfuur knalde hij RWDM van net buiten de 16 op voorsprong met een mooi afstandsschot.

Dat was zowat het eerste en meteen ook het enige wapenfeit van die magere eerste helft. Lierse, dat flitsend aan het seizoen is begonnen maar de laatste weken een ferme terugval kende, kon RWDM-doelman Defourny nauwelijks bedreigen. Een spectaculaire omhaal van Claes zag er gevaarlijker uit dan ie in werkelijkheid was, waardoor het ook bij de rust nog steeds 0-1 stond.

Man minder

Lierse kwam met offensieve intenties uit de kleedkamers en stak een paar keer de neus aan het venster. De Antwerpenaren werden een handje geholpen toen Ivan Yagan aan het shirt van RWDM-speler Lenny Nangis ging hangen en de Fransman zich revancheerde met een domme elleboogstoot aan het adres van zijn voormalige ploeggenoot – vorig seizoen speelden ze nog samen bij RWDM. Een logische rode kaart was het gevolg, en dus moest RWDM nog meer dan een halfuur met tien verder.

En dus was het alle hens aan dek bij de Molenbekenaren. Maar hoewel RWDM vorig seizoen en in de eerste weken van deze jaargang doelpunten in geschenkverpakking weggaf, is er de jongste weken iets vreemds aan de hand: de defensie van RWDM straalt zowaar stabiliteit en rust uit. Ietwat verrassend beschikt de club zelfs over de tweede minst gepasseerde verdediging van de reeks. En ook nu hield Defourny de netten schoon.

Negen minuten extra tijd

Enkele gevaarlijke kopballen van Lierse, waarvan eentje op de paal, hadden weliswaar beter verdiend en Defourny moest zelf een paar gevaarlijke ballen onschadelijk maken, maar wie maalt daarom als na 99 minuten (scheidsrechter Laurent Willems liet wel heel lang overspelen) nog altijd de 0-1 op het bord staat? Het is al de vijfde overwinning van RWDM op verplaatsing, terwijl het in het eigen Edmond Machtensstadion enkel op de openingsspeeldag kon winnen. Opvallende statistiek: met deze wedstrijd erbij won RWDM vier wedstrijden na elkaar op verplaatsing. Het is al geleden van de jaargang 2000-2001 dat rood-zwart-wit dat nog voor elkaar kreeg.

Na deze overwinning staat RWDM derde in de rangschikking, op één puntje van Waasland-Beveren en met nog een inhaalwedstrijd tegen Westerlo te goed. Als RWDM deze lijn – ongeslagen sinds 17 oktober – ook in 2022 kan doortrekken, is de barragewedstrijd voor promotie zeker geen mission impossible.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni